Akadálytalanul terjed felénk egy fapusztító bogár

smaragd kőris kéregrontó
Vágólapra másolva!
Az eredetileg ázsiai smaragd kőris kéregrontó az Egyesült Államokban már több millió fa pusztulását okozta. Moszkva felől közelít Magyarország felé.
Vágólapra másolva!

A smaragd kőris kéregrontót (Agrilus planipennis) 2007-ben észlelték először Moszkva környékén, és azóta már több mint kétszáz kilométert terjeszkedett délre és nyugatra is, állapították meg most megjelent tanulmányukban brit és orosz kutatók. Ahogy a neve is jelzi, a bogár nagy veszélybe sodorja a kőrisfákat. A szakemberek szerint Moszkva környékén már olyan stabil populációja alakult ki a rovarnak, hogy jó esély van arra, hogy akadálytalanul elterjedjen egész Európában, írja a BBC.

A smaragd kőris kéregrontó eredetileg Ázsiában és Kelet-Oroszországban honos. Az Egyesült Államokban 2002-ben bukkant fel, és hatalmas károkat okozott az ottani kőrisállományban. A feltételezések szerint véletlenül, egy szállítmánnyal juthatott el először Michigan államba, de ma már tizenkilenc amerikai államban és két kanadai tartományban jelen van. A becslések szerint az elmúlt tíz évben több tízmillió fa pusztult el miatta.

Smaragd kőris kéregrontó Forrás: Flickr.com/USDAgov

A kifejlett smaragd kőris kéregrontó a kőrisfa lombkoronájában él, és leveleket eszik. Egyhetesen már párosodik, és két-három héttel később a nőstények a fák törzsére rakják le petéiket (majd nem sokkal később el is pusztulnak). Újabb két hét elteltével a lárvák kikelnek, és befúrják magukat a kéreg belsejébe, a floémnek nevezett részbe. Itt táplálkoznak a fával a hideg beköszöntéig, majd a téli hónapokat nyugalmi időszakban töltik.

Tavasszal az érett lárvák bebábozódnak, és ezt követően kikelnek a kifejlett rovarok, míg a korai lárvastádiumban lévő lárvák még egy nyarat táplálkozással töltenek. A kifejlett rovarok kirágják magukat a fából, majd rögtön felrepülnek a lombkoronába, és kezdődik az egész elölről.

A fában a legnagyobb kárt a lárvák okozzák, ugyanis a pusztításuk miatt nem jut el a víz és a tápanyag a hajtásokig, így a faágak elszáradnak, és végül az egész fa elpusztul. Úgy tűnik, hogy míg az ázsiai kőrisfajok hatékonyan tudnak védekezni a bogár támadása ellen, addig az Észak-Amerikában őshonos fajok sokkal érzékenyebbek.

A fa kérgében fejlődik ki Forrás: USFS Region 5

Magyarországon három kőrisfaj él. A Moszkva környékén is jellemző magas kőrisen (Fraxinus excelsior) kívül előfordul még a virágos kőris (Fraxinus ornus), továbbá a keskenyleveű kőris Kárpát-medencére jellemző alfaja, a magyar kőris (Fraxinus angustifolia ssp. pannonica) is.

Az orosz eredmények azt mutatják, hogy a magas kőris kicsit ellenállóbb a bogárral szemben, mint az amerikai kőrisfajok, ami a cikk szerzői szerint annak köszönhető, hogy a magas kőris közelebbi rokonságban áll az ázsiai kőrisfajokkal. Ugyanakkor nagy kérdés, hogy az Európában előforduló többi kőrisfaj mennyire érzékeny a smaragd kőris kéregrontó támadására.