Briteké a második világháború első mészárlása

kisállat mészárlás a II. világháború alatt angliában, illusztráció
Vágólapra másolva!
Nem szívesen és alig emlékeznek a britek arra, mit műveltek házi kedvenceikkel a második világháború előestéjén. Egy új könyv azonban feleleveníti a háború első jeleire egy hét alatt lemészárolt 750 ezer kis kedvenc sorsát.
Vágólapra másolva!

A második világháború kevésbé ismert ténye, hogy a britek követték el az első tömegmészárlást. Ráadásul nem is katonák, hanem civilek, igaz, az áldozatok nem emberek voltak, bár közel álltak hozzájuk: házi kedvencekről volt szó.

Az elhallgatott kisállat-mészárlásról egy frissen megjelent könyv számol be, amelyet a BBC brit közszolgálati adó híroldala szemlézett. A mészárlást eredetileg az 1939 nyarán, a háború küszöbén megalakult National Air Raid Precautions Animals Committee (NARPAC - a brit légoltalmi liga állatügyi bizottsága) egyik szórólapja váltotta ki.

A brit légoltalom arra hívta fel a nagyobb városokban élő a kisállat-tulajdonosok figyelmét, hogy ha tehetik küldjék vidékre kedvenceiket, ha pedig nincs erre lehetőségük, akkor "a legkegyesebb eljárás velük szemben, ha elpusztítják őket", hoigy megóvják őket a háború borzalmaitól.

Lerohanták az állatkórházakat

A tanácsot szinte minden újságban leközölték, bemondta a BBC rádió. "Így készült a nemzeti tragédia" - idézte a BBC az erről szóló könyv, a Bonzo's War: Animals Under Fire 1939-1945 (Bonzo háborúja: állatok tűz alatt) íróját, Clare Campbellt.

Kutya a háború előtt - illusztráció Forrás: AFP

Hiába ellenezték a lépést a korabeli állatvédők, az RSPCA, a PDSA és az állatorvosok is, sokan altattatták el állataikat, mert vagy nem volt már mivel etetniük őket, vagy ki lettek bombázva otthonaikból, vagy mert mentek harcolni.

A háború első napjaiban a szegényebbek számára állatgyógyászati szolgáltatásokat nyújtó PDSA állatkórházait és -patikáit lerohanták a kedvenceiktől megszabadulni kívánó gazdák. "Soha nem fogjuk elfelejteni azoknak a napoknak a tragédiáját" - emlékezet vissza a szervezet alapítója. Maria Dickin.

"Bocsáss meg nekünk kis haver"

A sajtó tele lett búcsúüzenetekkel: "Iola szép emlékének, édes hűséges barát, elaltatva 1939. szeptember 4-én, hogy megmeneküljön a háború alatti szenvedésektől. Boldog de rövid élet - 2 év 12 hét. Bocsáss meg nekünk kis haver" - idézett egyet a BBC.

London első, 1940 szeptemberében történt bombázása után az elaltatások újabb hulláma indult meg. Sokan pánikba estek, és ugyan többen csitítani igyekeztek az embereket, a kormány tanácsa nagyon hatásosnak bizonyult. "Az embereknek gyakorlatilag azt mondták, öljék meg kedvenceiket, és ők engedelmeskedtek. 750 ezer állattal végeztek alig egy hét alatt - igazi tragédia volt, teljes katasztrófa" - mondta a könyv elkészítésében közreműködő Chris Campbell a BBC-nek.

Brit pilóta egy menhelyre viszi kutyáját Forrás: Battersea Dogs & Cats Home

A mészárlás közepette páran megpróbáltak közbelépni. A macskakedvelő Hamiltoni hercegnő rohanvást utazott Londonba Skóciából, hogy maga is közleményt adjon ki a BBC-n. Ebben befogadókat keresett az elpusztításra váró állatoknak, de több száz kedvencet ő maga is befogadott.

"Sokan azonban úgy vélték,hogy a háborús nélkülözések miatt nem engedhetik meg maguknak a házi kedvenc tartásának luxusát - idézi a BBC Pip Dodd-ot, a National Army Museum kurátorát. A mészárlást követő hat háborús év alatt átélt elképzelhetetlen szenvedés részben magyarázatot ad arra, miért is merült feledésbe a kedvencek tömeges halála. "Azért is alig ismert az egész, mert nem éppen egy kedves történetről van szó, nem passzol ahhoz, hogy magunkat állatszerető nemzetnek tartjuk. Senki sem emlékszik szívesen arra, hogy a háború első jelére meggyilkoltuk a kiscicát."