Vágólapra másolva!
Rendelkeznek-e különleges képességekkel azok, azok 90 év felett is aktívak mind fizikailag, mind szellemileg? Matuzsálemi kort megélt öregeket kérdeztünk.
Vágólapra másolva!

2010-ben a magyar társadalom 1,9 százaléka volt 85 éves vagy annál idősebb, több mint ötödük a kilencvenéves kort is elérte. A debreceni egyetem gerontológiai kutatócsoportja Imre Sándor vezetésével évek óta kutatja a Debrecen környékén matuzsálemi kort megéltek titkát. Mi volt számukra a legfontosabb az életben, mi hajtotta őket, mi segítette őket a kivételes kor megéléséhez?

A kutatásban részt vevő idős emberek nem kívántak hosszú életűek lenni, általában inkább meglepte őket, hogy még mindig élnek. Ám ahogyan éltek, az hosszú életre predesztinálja őket. Egész életükben sokat mozogtak, és mértékletes életet éltek: nem vetették meg a mulatságokat, az alkoholt, de többnyire csak kivételes alkalmakkor éltek vele. A kutatócsoport felméréseiből az is kiderült, hogy érdemes a családi életbe energiát fektetni: egyrészt a család valódi életcél, amely egy életen át belső hajtóerő, másrészt a kutatócsoport által megkérdezettek hosszú öregségükben is folyamatosan profitálnak a család támogatásából. A család egyébként ezeknél az embereknél jellemzően fontosabb volt a megélhetésnél, a becsületnél vagy az egészségnél is.

A kutatók azon kérdésére, hogy mivel magyarázzák a hosszú életüket, az idős emberek általában három dolgot hangsúlyoztak. Az első, hogy mindig dolgoztak, aktívak voltak. A másik, hogy mindenben mértéket tartottak. A harmadik, hogy mindig bíztak az isteni gondviselésben.

Szerkesztőségünk várja az önök tapasztalatait is a hosszú élettel kapcsolatban. Mi a 90 év feletti ismerőseiknek a titka? Rajongói-e a koleszterinben gazdag magyar konyhának, illetve mennyire része az életüknek az alkohol? Van-e olyan étel-ital vagy szokás, amely nélkül szerintük nem sikerült volna ilyen hosszan élni? Mennyire volt meghatározó az életükben a munka, a család, illetve a hit? Mi az életfilozófiájuk, van-e bármilyen olyan életbölcsesség, amelyet átadnának a következő generációnak? Várjuk leveleiket a [email protected] e-mail címre!