A szétesés határán van a szuperüstökös

Vágólapra másolva!
Az ISON elhaladt a Mars mellett, de képeket még nem látunk, mert a NASA honlapja egyelőre halott. Az üstökös fénygörbéje nem túl biztató.
Vágólapra másolva!

A nagy reményekkel várt ISON üstökös október 1-jén elhaladt a Mars mellett. A Mars körül keringő MRO űrszonda valamivel előbb, szeptember 29-én készített róla képeket (ezek itt láthatók), amelyek alapján a csillagászok most próbálják pontosabban megbecsülni az égitest magjának átmérőjét. Sajnos a legnagyobb Mars-közelség alatt készült fotókat egyelőre nem láthatjuk, mert az USA kormányzatának leállása miatt a NASA honlapja jelenleg így fest:

Forrás: NASA

Mint előző cikkünkben részletesen leírtuk, az üstökös magjának egyben maradása szempontjából kulcskérdés, hogy mekkora az átmérője. Ha egyben marad a mag, valóban szenzációs látványt várhatunk november végén. Az ISON ugyanis november 28-án lesz napközelben (1,16 millió kilométerre a Naptól), és ha ezt túléli, akkor minden bizonnyal gyorsan és nagymértékben felfényesedik, továbbá hosszú ideig látható hatalmas csóvát ereszt.

Ez a kép még szeptember 24-én készült. Jól látható az üstökös kómája (a mag körüli ködös burok) és kibontakozó csóvája Forrás: Spaceweather/Damian Peach

Sok csillagász bízik még ebben a forgatókönyvben, de sajnos az ISON jelenlegi fénygörbéje alapján arra is komoly esély van, hogy a mag szétesik a napközelség elérése előtt. A fénygörbe ugyanis nagyon hasonlít olyan korábbi üstökösök fénygörbéihez, amelyek szétestek - írja a Spaceweather.com.