Így néz ki a varangy, amikor bekap egy denevért

denevérevő béka
Vágólapra másolva!
Szokatlan zsákmánnyal a szájában fényképezett le egy varangyot egy perui vadőr. A béka egy denevért fogott, de a szárnyai már nem fértek a szájába.
Vágólapra másolva!

Nem mindennapi jelenetet sikerült megörökítenie a perui Cerros de Amotape Nemzeti Park vadőrének, Yufani Olayanak. A vadőr szemtanúja volt annak a ritka pillanatnak, amikor egy aga varangy (Bufo marinus) elkapott egy denevért.

A denevér szárnyai és farka már nem fért a varangy szájába Fotó: Yufani Olaya/Peru Nature

Olaya elmondása szerint a denevér vadászat közben túl közel repült a felszínhez, és szinte belerepült a varangy szájába. A béka gyors reflexeinek köszönhetően egy pillanat alatt elkapta a denevért.

A szárnyak azonban már nem fértek bele a szájába, és végül a béka fel is adta a küzdelmet, kiköpte a denevért. A denevér csodával határos módon megúszta az esetet, és nem sokkal később elrepült.

Az aga varangy egy nagyméretű, erősen mérgező békafaj, amely eredetileg Közép- és Dél-Amerikában őshonos. Általában 10-15 centiméteresre nő, de találtak már 38 centiméteres és 2,65 kilogrammos példányt is. A fajt 1935-ben biológiai védekezés céljából vitték be Ausztráliába, hogy visszaszorítsák a cukornádat pusztító Dermolepida albohirtum bogarat. Az első szabadon engedéseket követően azonban a varangy gyorsan elterjedt Ausztrália trópusi éghajlatú területeinek nagy részén, s egyedszáma mára meghaladja a 200 milliót. Elszaporodásával komoly károkat okoz az ottani élővilágban, ugyanis az őt fogyasztó ausztrál ragadozók - gyíkok, kígyók, krokodilok - védtelenek a mérgével szemben, ami halálukat okozza.