Különleges képek készülnek a Földről pénteken

Szaturnusz
Vágólapra másolva!
Pénteken este a Szaturnusz mellől fotozza a Földet a Cassini űrszonda. A NASA már szervezi az emberiség nagy közös integetését, amiben mi pénteken késő este vehetünk részt.
Vágólapra másolva!

Július 19-én ritka fényképezési lehetőség nyílik a Szaturnusz körül keringő Cassini-űrszonda számára. A szondáról nézve ugyanis a Szaturnusz teljesen eltakarja a Napot, így az egész gyűrűrendszert egyszerre lehet fotózni. Külön érdekesség, hogy a Föld is benne lesz a látómezőben:

Szimuláció arról, mit látnak a Cassini kamerái július 19-én (pénteken), magyar idő szerint 23.27-től 23.42-ig. A Nap a Szaturnusz mögött lesz, és a Föld (Earth) is benne lesz a látómezőben Forrás: NASA/JPL-Caltech

A képek készítésekor a Cassini 1,44 milliárd kilométerre (a Föld-Nap távolságnak kb. 10-szeresére) lesz a Földtől. Porszemnyi bolygónk így kb. 1 pixel lesz a fotókon. Ez azonban nem zavarja a NASA-t, amely nagy felhajtást szervez a Facebookon: egy nagy közös integetést a Szaturnusz felé a fenti időpontban.

Az valóban ritka, hogy a külső Naprendszerből lehet fotózni a Földet, az űrkutatás történetében erre eddig kétszer került sor (először 23 éve, a Voyager 1 űrszonda küldött képet még messzebbről, a Naptunusz mellől).

Ha ön is szeretne integetni, akkor ezt július 19-én (pénteken), magyar idő szerint 23.27-től 23.42-ig teheti meg, bár mi akkor már sötétben leszünk:

Ha nem csak egy pixel lenne a Föld a képeken, akkor kb. így festene a fotózás időpontjában Forrás: NASA/JPL-Caltech

A Szaturnuszt pénteken este délnyugat felé találja meg. Az alábbi térképen a 22 órás helyzet látható, másfél órával később már jóval közelebb lesz a horizonthoz, amelyre ezért nagyon jó rálátás kell:

Forrás: Magyar Csillagászati Egyesület |