Rejtélyes rovar támad Somogyban

Szúnyocsípés, moszkító, szúnyoginvázió
Vágólapra másolva!
A helyi rovarszakértő és az egyre több beteget kezelő főorvos sem tudja megmondani, milyen rovar keseríti meg az emberek életét Kaposvár környékén. A csípések helyén tenyérnyi piros folt marad, van, aki járni sem tud a fájdalmas duzzanatoktól. Sokan nem is látták, mi csípte meg őket.
Vágólapra másolva!

Az emberek fülébe és szemébe is belemennek azok a rovarok, amelyek néhány héttel ezelőtt jelentek meg Kaposvár környékén - írta a Kapos.hu. Az oldalnak nyilatkozó helyiek szerint az apró rovart korábban még sosem látták. "Az embernek a vérét szívják, a csípés helye felhólyagosodik, bedagad" - panaszkodott Hollósi József.

Nem viszket, viszont fáj

"Az utóbbi hetekben egyre többen jelentkeznek bogárcsípésekkel" - mondta az Origónak dr. Battyáni Zita, a Kaposi Mór Oktató Kórház osztályvezető bőrgyógyász főorvosa. "Mindenki azt mondja, hogy szabadban tartózkodás, kerti munka, strandolás, kirándulás után alakulnak ki a tünetek. A csípés helyén tenyérnyi piros foltok jelennek meg, középen egyértelműen látható a csípés helye, amely időnként ki is sebesedhet. Nem viszket, hanem inkább fáj a duzzanat miatt. Ha valakit a lábán öt helyen megcsíp a rovar, akkor könnyen bedagadhat annyira, hogy a feszülés, a fájdalom miatt járásképtelen lesz" - tette hozzá.

Szúnyogcsípések (illusztráció). Egyelőre rejtély, hogy mi csípi meg az embereket Somogyban Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A csípés nem jár lázzal, és laboratóriumi eltéréseket sem találtak az orvosok. Allergiaellenes gyógyszerrel, valamint helyi gyulladáscsökkentő készítményekkel kezelik a csípéseket. "Ha nagyon kiterjedt a duzzanat, akkor felmerül az is, hogy nem egy sima allergiás reakcióról van szó, hanem valami fertőzés is bejuthatott. Ha a betegnek ezen felül még enyhe hőemelkedése is van, akkor szájon keresztül antibiotikumot is adunk" - mondta Battyáni. Borogatással és pihentetéssel a duzzanat általában pár napon belül lehúzódik.

A kaposvári kórházban csípésekkel jelentkező betegek száma nagyjából egy hónappal ezelőtt kezdett növekedni. "Délutános voltam egy csütörtökön, amikor az előjegyzett betegeken kívül 17-en jöttek rovarcsípéssel" - mondta Battyáni. "Valami pici fekete bogárról van szó, de nem tudjuk, hogy mi az. Sokan ráadásul úgy jönnek, hogy nem is látták, hogy mi csípte meg őket."

Nem tudják befogni

"Valószínűleg egy kétszárnyúak közé tartozó fajról van szó, ebbe a csoportba sorolják a legyeket és a szúnyogokat is" - mondta az Origónak Farkas Sándor, a Kaposvári Egyetem természetvédelmi tanszékének rovarokkal foglalkozó munkatársa. Őt is megcsípte már a rovar, de még nem tudják, hogy pontosan melyik faj a sok közül. "Csípések vannak, de példányt gyűjteni még nem sikerült, ezért még nem sikerült meghatározni sem."

Nem valószínű, hogy új faj

A Kapos.hu beszámolója szerint egy korábban nem látott rovarfaj csipkedi össze az embereket. A szakértő szerint azonban kicsi a valószínűsége például egy új szúnyogfaj megjelenésének. "Egyetlen új szúnyogfaj felbukkanását sem tudták bebizonyítani az utóbbi néhány évben" - mondta az Origónak Szepesszentgyörgyi Ádám biológus, szúnyoggyérítés-szakértő. "Aminek a megjelenésére számítani lehet, az a tigrisszúnyog, de ennek a jelenlétét sem igazolták még. Pécs környékéről hallottuk, hogy rengeteg a tigrisszúnyog, de még egy befogott egyedet sem tudtak bemutatni" - tette hozzá.

Ázsiai tigrisszúnyog Forrás: Centers for Disease Control and Prevention

Az ázsiai tigrisszúnyog sokféle trópusi betegséget terjeszthet, például dengue-lázat vagy chikungunya-lázat. Ugyanakkor a szúnyogfaj esetleges felbukkanása nem feltétlenül jelenti a betegségek megjelenését is, mert a kórokozónak nem felel meg a Kárpát-medencei klíma. Tartósan a tigrisszúnyog sem fog tudni még egy jó darabig megtelepedni, ehhez ugyanis fagymentes telekre van szükség.

A tigrisszúnyogok ellen hasonlóképp lehet védekezni, mint a jelenleg is előforduló fajok ellen: biológiai és kémiai gyérítéssel. Szepesszentgyörgyi szerint a biológiai gyérítés jelentheti a tartós megoldást, amikor a szaporodóhelyeket speciális, csak csípőszúnyogokra ható baktériumméreggel kezelik. Ezzel szemben a kémiai gyérítésnél alkalmazott vegyszer minden rovarra hat, és a vízi élőlényekre, így a halakra nézve is ártalmas. (Bővebben a kémiai és biológiai gyérítésről korábbi cikkünkben olvashatnak.)