Ma vagyunk legtávolabb a Naptól

Nap, napfoltok
Vágólapra másolva!
Ötmillió kilométerrel vagyunk messzebb, mint januárban. Mégis meleg lesz, mert az évszakok kialakulásában nem ez a döntő.
Vágólapra másolva!

2013-ban július 5-én ér a Föld a pályájának arra a pontjára, amely a legtávolabb van a Naptól (ez az úgynevezett aphélium). A többi égitesthez hasonlóan ugyanis a Föld is ellipszispályán (és nem körpályán) kering, ezt Kepler óta tudjuk.

Naptávolban a Napot valamivel (1,7%-kal) kisebbnek látjuk az égen, mint napközelben (perihéliumban), lásd az alábbi képen a 2005-ös példát:

Naptávolban a Föld 152,6 millió kilométerre van a Naptól, napközelben 147,5 millió kilométerre. Az átlagos Nap-Föld-távolságot ezért 150 millió kilométernek adják meg, ami egy csillagászati egység (CSE). SOHA NE NÉZZÜNK A NAPBA VÉDELEM NÉLKÜL SEM TÁVCSŐVEL, SEM SZABAD SZEMMEL! Forrás: Spaceweather.com

Naptávolban körülbelül 7%-kal kevesebb napsugárzás éri bolygónkat, mint napközelben. Az évszakok azonban nem emiatt alakultak ki a Földön, hanem azért, mert a Föld forgástengelye nem merőleges a Nap körüli keringés síkjára. Nálunk, az északi féltekén éppen a naptávol környékén van nyár, mert a tengelyferdeség miatt az északi félteke ekkor dől jobban a Nap felé, így magasabb a napsugarak hajlásszöge (részletesebben lásd például itt).

A Föld Nap körüli keringése Forrás: tudasbazis.csillagaszat.hu

Ha megfelelő védelemmel (csillagászati szakboltokban kapható napszűrővel, napnéző szemüveggel) rövid időre (pár másodpercre) ránézünk a Napra, akkor most azt láthatjuk, hogy egy hatalmas napfoltcsoport kezd befordulni a Föld felé. Az AR1785-ös napfoltcsoport a mostani (24-es) napfoltciklus egyik legnagyobb napfoltcsoportja. Mágneses tere elég energiát tárol ahhoz, hogy a legerősebb osztályba tartozó napkitöréseket produkáljon a következő napokban. Ha ezek a Föld felé irányulnak, akár sarki fényre is lehet esélyünk (a részleteket a Spaceweather.com honlapon érdemes követni).

A Nap július 5-én. A balra lent látható legnagyobb napfoltcsoport az AR1785. A képet a NASA napkutató űrszondája, a Solar Dynamics Observatory készítette Forrás: Spaceweather.com