Kiszebu született az állatkertben

Vágólapra másolva!
Június végén született zebu a budapesti állatkertben. A törpezebuk a jól ismert szarvasmarhák közeli rokonai.
Vágólapra másolva!

Új taggal gyarapodott a Fővárosi Állat- és Növénykert törpezebu családja: a kis hím június végén látta meg a napvilágot. Bár nemére már fény derült, nevet egyelőre még nem kapott. Étvágya kiváló, és remekül fejlődik - tájékoztatta az állatkert kedden közleményben az MTI-t.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben hosszabb szünet után 2007 óta vannak ilyen állatok, ekkor érkezett a most született borjú anyja is a Berlini Állatpark ajándékaként. Zebina, az anyaállat meglehetősen termékeny, hiszen hároméves kora, vagyis 2009 óta minden évben életet adott egy utódnak.

A törpezebuk a jól ismert szarvasmarhák közeli rokonai, és hozzájuk hasonlóan szintén háziállatok. A zebukat viszont az őstulok dél-ázsiai alfajától (Bos primigenius namadicus) eredeztetik, annak háziasítása nyomán alakultak ki. Napjainkban nemcsak Ázsiában, hanem Afrika számos területén, illetve Madagaszkár szigetén is tenyésztik.

A zebuk sajátossága, hogy a martájékon zsírszövettel teli púpot viselnek. Az újszülötteknél azonban ez - a tevékhez hasonlóan - még igen fejletlen, hiszen a nagy zsírpúp nagyon megnehezítené az ellést. A púp kezdeménye azonban már most látható a borjú marján.