Stabil a zergeállomány a Tátrában

Vágólapra másolva!
Csaknem három éve stabil és enyhén növekvő tendenciát mutat a Tátrában élő zergeállomány - derült ki a Tátrai Nemzeti Park és a szlovák állami erdőfelügyelet aktuális adataiból.
Vágólapra másolva!

A Tátra szlovákiai területén a legutóbbi, tavasszal zajlott állományfelmérésekor 963 zerge élt, csaknem 150-nel több, mint tavaly ősszel. Ez a szám a szakértők szerint az állomány stabilizálódására mutat, hiszen 2011 óta hasonló nagyságrendű állományt számolnak össze ezen a területen. A Tátra lengyelországi területén a tavaszi állományfelméréskor 273 zergét számoltak össze, ezek közül 58 volt a gida.

A szervezet munkatársai már több mint fél évszázada évente kétszer, tavasszal és ősszel végzik el az állomány összeszámolását. A legutóbbi adatok szerint pozitívnak mondható az állomány alakulása, mivel a kemény tél dacára 168 kiszerge született, ez csak tízzel kevesebb, mint tavaly.

A Tátra zergeállománya a múlt évszázad hatvanas éveiben volt a legnagyobb. Az állomány a rendszerváltást követő években jelentősen lecsökkent, a kilencvenes évek végére alig 200 példányt tett ki. A zergék száma a Tátra szlovákiai területén az új évezredben indult növekedésnek, ez a szakértők szerint főként az állatok téli etetésének, részben pedig az állatok védelmét célzó intézkedéseknek volt köszönhető.