Ennyire duzzadt fel a Duna - műholdképek árvíz előtt és után

Vágólapra másolva!
A szokásoshoz képest más színű, a gátak közti teljes hullámteret kitöltő Duna szépen látszik a 250 méter felbontású műholdképeken is. Az ELTE műholdvevő állomása szombaton rögzítette a Terra műhold felvételét.
Vágólapra másolva!

Szombaton végre kegyes volt az időjárás a műholdas vételhez: bár a képen jól látható a már megkezdődött gomolyképződés, sőt a felvétel nyugati és északkeleti részén már egy-egy kisebb zivatarcella is felbukkan, a kép a délutáni nagy felhőszakadásokat okozó felhők kialakulása előtt készült. Ráadásul Pozsonytól Dunaújvárosig egyáltalán nem zavarják felhők a Duna látványát.

Árvíz a Dunán - Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, 2013. június 8. Forrás: Kern Anikó, Tímár Gábor, ELTE

Az árvíz - és különösen az árvíz eleje - sárgás, sáros vizet hoz: a folyó ilyenkor szállítja a legtöbb frissen lemosott sarat, hordalékot (részben emiatt látszik is ennyire szépen és követhetően a Duna). Az eddigi sikeres védekezés eredményeképp a folyam csíkja sehol nem szélesedik ki árvízi elöntéssé: a Bős fölötti körtvélyesi tározó, Esztergomtól délre a táti szigetek térsége és a Szentendrei-sziget északi felének néhány öblözete van víz alatt.

Bemutatunk egy képet ugyanerről a területről áprilisban. Ekkor a folyam szintje átlagos volt: a Duna nem is látszik igazán ebben a felbontásban, csak a partját követő erdők vonalából lehet sejteni, hogy merre is folyik.

A Duna az árvíz előtt - Terra/MODIS, ELTE műholdvevő állomás, 2013. április 25. Forrás: Kern Anikó, Tímár Gábor, ELTE

Reméljük, a folyam képe továbbra is „csík” marad, nem következik be rendkívüli elöntés, és egy hét múlva újra láthatatlanná válik e műholdkép felbontása számára.

A fenti két műholdkép váltakozva Forrás: Kern Anikó, Tímár Gábor, ELTE