Négyszáz éve lefagyott mohák hajtottak ki újra

Vágólapra másolva!
Hiába töltöttek négyszáz évet a jég alatt, új életre keltek mohák, miután napfény érte őket.
Vágólapra másolva!

Évszázadokkal korábban lefagyott növények elkezdtek ismét kihajtani, miután a felmelegedés miatt kiolvadtak a jégből a kanadai Teardrop-gleccsernél. Közülük egy az Aulacomnium turgidum nevű mohafaj, amelyet aztán laboratóriumi körülmények között sikerült tovább növeszteni és alaposan megfigyelni (erről egy kép itt látható).

A Teardrop-gleccser visszahúzódásával (ami a globális felmelegedés miatt zajlik) megfeketedett növényi maradványok kerültek elő az elolvadt jég alól. A University of Alberta kutatói ezeket vizsgálva fedezték fel, hogy a fekete szárakon helyenként friss, zöldes hajtások bukkannak elő. Kiderült, hogy ezek nem ugyanazok a fajok, amelyek a gleccser környékén élnek. A kormeghatározás alapján 400-615 évvel ezelőtt fagyhattak bele a gleccserbe, és legalábbis néhány sejtjük épségben maradt. Ezekből hajtottak ki az új részek, vegetatív módon, szaporító sejtek, spórák nélkül (a mohák nem virágos növények). A kutatók beszámolója az amerikai tudományos akadémia lapjában jelent meg.

Az eredmény érdekes abból a szempontból, hogy a világszerte visszahúzódóban lévő gleccserek helyén milyen növényzet jelenik meg.