Eltörpül a Föld a mostani napfolt mellett

Vágólapra másolva!
Éjszaka megérkezett a Földhöz egy korábbi napkitörés anyaga, miközben újabb kitörés történt a Földnél sokszor nagyobb napfoltcsoport felett.
Vágólapra másolva!

A héten négy hatalmas napkitörés történt az 1748-as számú napfoltcsoport felett (a részleteket lásd pénteki cikkünkben). Göran Strand svéd fotós méretarányos montázsán látható, hogy mekkora a Föld a napfoltcsoportokhoz képest:

Forrás: Göran Strand
A Nap felszíne május 16-án. A bal oldali napfoltcsoport az 1748-as, amely jóval nagyobb a kép bal felső sarkán látható Földnél. Ennél nagyobb napfoltcsoportok is vannak (a kép nagyobb méretben itt)

A Spaceweather.com szombati információi szerint az elmúlt éjjel megérkezett a Földhöz a május 15-i napkitörés után kidobódott napanyag egy része, és egyelőre mérsékelt geomágneses vihar van kialakulóban. A magas földrajzi szélességeken sarki fények lehetnek.

Közben újabb, a korábbiaknál gyengébb (M-osztályú) kitörés történt az 1748-as napfoltcsoport felett, de ennek mégis nagyobb hatása lehet majd ránk május 19-én, mert a foltcsoport már jobban a Föld felé fordult.

Mint arról pénteken részletesen olvashattak, a jelenlegi kitörések ellenére a Nap az utóbbi időben gyengélkedik, és lehetséges, hogy jó ideig most van az utolsó esélyünk sarki fény megpillantására.