Drámai film a méhek pusztulásáról

Vágólapra másolva!
Már a hazai mozik is játsszák a méhészetről és a méhekről szóló díjnyertes svájci dokumentumfilmet.
Vágólapra másolva!

Az emberiség a méz mellett a méheknek köszönheti élelmiszereinek legalább egyharmadát, ezért az állomány rohamos pusztulása jelentős problémákat okozhat. A beporzást végző rovarokra is veszélyes permetszerekről világméretű vita zajlik jelenleg is, az Európai Unió tagállamainak többsége a tiltásuk mellett foglalt állást.

Markus Imhoof svájci rendező A méhek világa című dokumentumfilmjével igyekezett felhívni szélesebb közönség figyelmét is a pusztuló kolóniák problémájára. Az alkotás megrázó és olykor megindító jeleneteken keresztül mutatja be a négy földrész méheinek és méhészeinek küzdelmes életét, miközben arra keresi a választ, hogy mitől hullanak el az emberiség számára létfontosságú rovarok. Három részlet a filmből:




Markus Imhoof kétmillió eurós költségvetéssel forgatott dokumentumfilmje számos díjat nyert, és május 9-től a magyar mozikban is látható. Az [origo] öt olvasójának most két-két jegyet ajándékozunk a Greenpeace május 18-i vetítésére a budapesti Művész moziba, amennyiben helyesen válaszol az alábbi kérdére:

Ki volt az az etológus, aki megosztott Nobel-díjat kapott a méhek tánca jelentésének leírásáért?

A válaszokat a [email protected] címre várjuk.