A CIA macskákat is képzett ki kémnek

Vágólapra másolva!
A hatvanas években a CIA próbálkozott macskák kémmé képzésével is, az elit macskák azonban nem váltak be - derült ki egy most megjelent könyvből.
Vágólapra másolva!

A Frankenstein macskája (Frankenstein's Cat) című könyv szerint a macskákon a CIA rovarok, patkányok és cápák segítségével is próbált az ellenség után kémkedni - írja a Discovery ismeretterjesztő csatorna weboldala. Ezeknek az állatoknak különféle kamerákkal, bonyolult technikai eszközökkel való felszerelése mellett hosszú és sikeres története van a kutyák bevetésének is.

A könyv szerint a macskák kiképzése az "Operation Acoustic Kitty" elnevezésű művelet keretében zajlott a hatvanas években. (A macska az Acoustic Kitty nevet kapta.)

A CIA állatorvosai egy óra alatt elit kémet faragtak a kiválasztott macskából: füleibe mikrofont, koponyája alsó részére kis rádiós jeladót szereltek, valamint vékony antennát rejtettek vastag bundájába. A CIA a programtól azt remélte, hogy az állat külföldi hivatalnokok közelében üldögélve fogja lehallgatni privát beszélgetéseiket.

A program azonban már az első hivatalos teszt során elbukott. A CIA ugyanis Acoustic Kitty-t egy parkba küldte, ahol két, padon ülő férfi beszélgetését kellett volna fülelnie. A macska azonban a pad körül ólálkodás helyett kisétált egy forgalmas útra, ahol azonnal elgázolta egy taxi, de szerencsére túlélte a balesetet. A kudarc hatására a CIA elállt a macskák kémmé képzésétől.