Ilyen volt a gyűrűs napfogyatkozás

gyűrűs napfogyatkozás, illusztráció
Vágólapra másolva!
Gyűrűs napfogyatkozás volt Ausztrália és a Csendes-óceán felett. A ritka égi jelenség csütörtökön, magyar idő szerint fél órával éjfél előtt kezdődött, és péntek reggel fél hatig tartott. Ausztrália északi részén, Pápua-Új-Guinea keleti vidékén, a Salamon- és a Gilbert-szigeteken, valamint a Csendes-óceán egyenlítői régióján volt látható.
Vágólapra másolva!

Érdekes pillanatok a május 10-ei gyűrűs napfogyatkozásról. További képek a Spaceweather.com galériájában láthatók

A Nap és a Hold korongja körülbelül ugyanakkorának látszik az égen (azaz látszó átmérőjük megegyezik). Bár a Nap sokkal (kb. 400-szor) nagyobb a Holdnál, ugyanennyivel távolabb is van a Földtől. Ezért jöhet létre időnként teljes napfogyatkozás, amikor a Hold teljesen eltakarja a Napot.

Gyűrűs napfogyatkozáskor azonban a Hold korongja nem fedi le teljesen a napkorongot, mert a Hold éppen távolabb mozog a Földtől az ellipszis alakú pályáján (ezért innen kisebbnek látszik). A napkorong széle ezért akkor is "kilátszik", amikor teljesen bemegy elé a Hold. Most is ez volt a helyzet: a Hold csak a Nap 95%-át takarta el.

Forrás: AFP/Saeed Khan
A május 10-ei napfogyatkozás egyik pillanata (még a részleges fázisból) Sydneyben

A legközelebbi olyan teljes napfogyatkozás, amely sokak számára elérhető helyről látható majd, 2017. augusztus 21-én lesz. Ekkor az Egyesült Államokon vonul végig a teljesség sávja (az összes fogyatkozás 2020-ig itt látható).