Magyar fotó a nap képe a NASA-nál

Vágólapra másolva!
Ladányi Tamás asztrofotós felvételét választotta a nap képének a NASA május 4-én. A fotón részleges holdfogyatkozás látható a tihanyi apátsági templommal.
Vágólapra másolva!

"A természet ritka égi jelenségét a virágba borult Tihanyi-félszigeten követtem figyelemmel, amikor égi kísérőnk részlegesen belemerült bolygónk árnyékkúpjába" - olvasható az asztrofotós honlapján.

Forrás: Ladányi Tamás
A kép nagyobb méretben itt látható

Április 25-én részleges holdfogyatkozásnak lehettünk tanúi: a maximális fázis idején a Hold felületének két százalékát borította a teljes árnyék, amelyet a félárnyék sávja vonta körbe. Az előző napok déli áramlásainak köszönhetően a légkör jelentős mennyiségű port tartalmazott, így a telihold a vártnál is vörösebben kelt fel a Tihanyi Bencés Apátság épülete mellett, majd a fogyatkozás folyamán a Belső-tó felé vette útját. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy az egyébként csak halvány kontrasztként megfigyelhető félárnyék már szabad szemmel is korán észlelhető volt az okkultáció elején. Az umbrális fedés ideje fél óráig tartott, amely a Hold északi peremén vonult végig - olvasható a fotós honlapján.

Ladányi Tamás az [origo]-nak elmondta: "Varázslatos élmény volt számomra a Balaton e gyönyörű szegletében átélni a jelenséget. Már előző nap bebarangoltam a félszigetet a megfelelő helyszín kiválasztása céljából. A fogyatkozást végül a szélmarta szikláktól kísértem végig, mert itt megtaláltam minden tájképi elemet, amelyet a képbe akartam foglalni. Az este alatt párhuzamosan két fényképezőgéppel dolgoztam: az egyikkel a mellékelt sorozatfelvételt készítettem, míg a másikkal a holdkorongot fotóztam az egyes fázisok megörökítése miatt. Az esemény lényegesen látványosabb volt a vártnál, amihez hozzájárult a langyos tihanyi éjszaka hangulata. Nagy öröm számomra, hogy a NASA méltányolta a munkámat, amellyel szép magyar tájainkat is a nagyvilág elé tárhatom."

A tihanyi sorozatfelvétel a NASA oldalán a nap felvétele lett május 4-én.