Rendkívüli emberé volt a chilei minicsontváz

miniatűr emberi csontváz, Chile
Vágólapra másolva!
Az ufóhívők számára kiábrándító lehet a felfedezés, hogy a Chilében talált 15 centis csontváz nem egy földönkívülitől, hanem egy embertől származik. A kutatók még nem tudják, mi okozhatta a szokatlan torzulást.
Vágólapra másolva!

A Stanford Egyetem kutatói DNS-vizsgálattal igazolták, hogy a tíz évvel ezelőtt Chilében talált 15 centiméteres csontváz egy embertől származik. A tesztek során a szakemberek megállapították, hogy a miniatűr ember egy 6-8 éves gyerek lehetett, és csupán néhány évtizeddel ezelőtt halhatott meg - írja a Discovery News.

Forrás: Youtube/Sirius

A kutatóknak egyelőre elképzelésük sincs arról, hogy mi okozhatott ekkora mértékű deformációt, de meggyőződésük, hogy emberi maradványról van szó. A csontvázat 2012 őszén kezdték el tanulmányozni Garry Nolan, a mikrobiológia és immunológia professzora vezetésével a Stanford orvosi karán, és a DNS-vizsgálaton kívül röntgen- és CT-felvételeket is készítettek róla. A mérete alapján először azt gondolták, hogy egy koraszülött vagy újszülött embertől származik, de elképzelhetőnek tartották azt is, hogy egy dél-amerikai főemlős csontváza - írja a Discovery.

Forrás: Youtube/Sirius

A szokatlan maradványnak a méretén kívül több érdekessége is van, például 12 helyett csak 10 bordával rendelkezik, és a torz koponya arcorri része, valamint az állkapocs is alulfejlett. A genetikai vizsgálat során nem találtak törpenövéssel kapcsolatba hozható, jelenleg ismert mutációkat, ezért az okok kiderítésére további tesztekre van szükség. A mitokondriális (anyai ágon öröklődő) DNS vizsgálata során a kutatók megállapították, hogy a gyermek anyja egy chilei bennszülött lehetett.

A kutatás eredményei azért kerültek reflektorfénybe az elmúlt hetekben, mert bekerültek a földönkívüliek utáni nyomozásról szóló, "Sirius" című amerikai dokumentumfilmbe, amelyet április 22-én mutattak be Hollywoodban. További képek itt láthatók a rendkívüli csontvázról.