Zuhanás után elhúzott a magánűrhajó

Vágólapra másolva!
Először működött a SpaceShipTwo magán-űrrepülőgép rakétahajtóműve a hétfői tesztrepülés során. Az űreszköz átlépte a hangsebességet, és az év végéig várhatóan eljut a világűrbe is.
Vágólapra másolva!

Sikeresen átlépte a hangsebességet a SpaceShipTwo (SS2) hétfőn, miután levált a WhiteKnightTwo (WK2) hordozó repülőgépről, és beindították a rakétahajtóművét. A Mojave-sivatagban végrehajtott próbarepüléssel a Virgin Galactic amerikai cég az űrrepülőgép tesztelésének utolsó fázisába jutott, és nagy lépést tett ahhoz, hogy elsőként indítsa el a kereskedelmi űrutazást.

Az SS2 háromnegyed órás repülés után, 14 ezer méteres magasságban vált le a WK2-ről, majd a hajtómű beindítása után a hangsebességet átlépve (1,2 Mach, azaz 1470 kilométer/órás sebességgel haladva) 16 700 méterig jutott 16 másodperc alatt. A gép ez után simán landolt a Mojave Air and Space Port repülőtéren.

A világűrtől, pontosabban az elérendő 100 kilométeres magasságtól még messze jártak a hétfői próbarepülésen, de a Virginnek jó esélyei vannak arra, hogy rövidesen ebbe a magasságba szállítson embereket. A tervek szerint az utasok nélküli végső tesztrepülésekre még az idén sor kerül.

Az űrugrásnak nevezett utazás során az űrrepülőgép nem áll Föld körüli pályára, az utasok pár percet töltenek el a súlytalanság állapotában. Az utazás ára 200 ezer dollár, és már több mint 500-an feliratkoztak rá, köztük több híresség is.