Hétfőn tesztelik Paris Hilton űrjárgányát

Spaceshiptwo, Virgin galactic
Vágólapra másolva!
Először lépheti át a hangsebességet a Virgin Galactic cég kereskedelmi űrrepülője, a SpaceShipTwo. A Space.com információi szerint a tesztrepülésre hétfőn kerülhet sor. A gép fedélzetén rövidesen több százan utaznak majd, köztük például Sigourney Weaver, Rubens Barrichello és Paris Hilton.
Vágólapra másolva!

Richard Branson, a Virgin Galactic tulajdonosa egy héttel ezelőtt egy Las Vegas-i lapnak adott interjújában célozgatott arra, hogy hétfőre tervezik a hangsebesség átlépését. A pletykák szerint a SpaceShipTwo új hibrid rakétáját körülbelül 20 másodpercre fogják beindítani - írja a Space.com. A tesztrepülés valószínűleg a Mojave Air and Space Port repülőtér felett lesz.

Április 12-én a Virgin mérnökei már sikeresen elvégezték a rakétahajtómű biztonsági próbáját, repülés közben első alkalommal. A SpaceShipTwo hajtóműpróbája teljes körű volt, kivéve azt, hogy a hajtóanyagot nem égették el benne, csak hidegen keresztülfolyt a rendszeren ("cold flow teszt"), lásd a képen. Erre azért volt szükség, mert egy rakétahajtómű első beindítása mindig rejt magában kisebb-nagyobb kockázatot.

Forrás: MarsScientific.com/Clay Center Observatory/Virgin Galactic

Űrugrások szervezésével több cég is foglalkozik, de valószínűleg a Virgin lesz az első, amely embert szállíthat a világűrbe 2013-ban vagy 2014-ben. A cég másfél évvel ezelőtt avatta fel a világ első, kereskedelmi célokra készült űrrepülőtere, a Spaceport America terminálját Új-Mexikóban. Az utasok a hatszemélyes SpaceShipTwo fedélzetén jutnak fel a világűrbe. Az űrhajót 15 kilométeres magasságig a WhiteKnightTwo hordozó repülőgép szállítja majd, és itt kapcsolja be a SpaceShipTwo a hajtóműveit. Az űrugrás során az űrrepülő eljut a világűrig, de nem áll Föld körüli pályára.

A Virginnél egy út 200 ezer dollárba kerül, és már több mint ötszázan jelentkeztek náluk űrutazásra. Az űrturisták között van Michael Schumacher, Ashton Kutcher, Victora Principal, Beatrix yorki hercegnő, Sigourney Weaver, Rubens Barrichello, Paris Hilton, James Lovelock és Stephen Hawking is.