Dombra mentek fel, hegyről jöttek le

Vágólapra másolva!
Dombra ment fel, de hegyről jött le három férfi Nagy-Britanniában. Anglia északnyugati vidékén mérték meg hobbiból egy domb pontos magasságát. Kiderült, hogy már hegynek számít, mivel a legújabb mérések szerint magassága éppen 2 centivel meghaladja a bűvös határt.
Vágólapra másolva!

A trió - két angol és egy walesi - rendszeresen túrázik, és egy ideje kedvtelésből megméri mindegyik meghódított magaslat magasságát. Már több mint száz brit hegy és domb tetején végeztek méréseket csúcstechnológiás GPS helymeghatározó eszközökkel. Graham Jackson, John Barnard és Myrddyn Phillips adatai alapján az északnyugat-angliai Thack Moor magaslatát léptetik elő hivatalosan is dombból heggyé:


Nagy-Britanniában a 2 ezer láb, azaz 609 méter és 60 centiméter fölött számítanak hegynek a magaslatok a brit Térképészeti Szolgálat (OS) meghatározása szerint. A három férfi pont azért választotta ezt a helyszínt, mert a korábbi adatok szerint éppen 609 méter magas volt, tehát nem sok hiányzott az átminősítéshez.

A Thack Moor végül 609 méter 62 centiméter magasnak bizonyult, így a trió 254-re gyarapította Anglia hegyeinek számát. Két alkalommal végeztek méréseket, előbb 2012 augusztusában, amikor két órán át rögzítették a GPS-adatokat. A térképészeti szolgálattal konzultálva idén március 3-án egy négyórás újabb művelet következett.

A méréseket a szolgálat munkatársa elemezte és teljesen pontosnak találta, és javítani fogják a térképeken. A trió következő célpontja a hivatalosan szintén 609 méteres sziklacsúcs, a Illgill Head, Wastwater-tó, Anglia legmélyebb tava fölött. Az általános meghatározás szerint földrajzilag a földfelszín azon kiemelkedése számít hegynek, amelynek amelynek magassága környezetéhez képest legalább 200 méter, mely többnyire meredeken emelkedik ki környezetéből.