Rekordot döntött az FBI ufóaktája

szórakozz,  A legjobb kamu UFO-videók
Vágólapra másolva!
Az FBI 2011-ben a neten is hozzáférhetővé tett egy 1950-ben készült feljegyzést, amelyben egy ügynök különleges ufóészlelésekről számol be. Az irat azóta az FBI bestsellerévé vált.
Vágólapra másolva!

"A légierő egyik nyomozója azt állította, hogy úgynevezett repülő csészealjakra bukkantak Új-Mexikóban" - írta 1950 márciusában Guy Hottel, az FBI washingtoni irodájának vezetője az FBI akkori igazgatójának, J. Edgar Hoovernek. "A leírások szerint ezek nagyjából 15 méter átmérőjű, középen kidomborodó kerek tárgyak voltak. Mindegyik belsejében három emberi alkatú, de csupán 90 centiméter magas test feküdt, amelyeket nagyon finom szerkezetű, fémes ruha fedett. Az összes test a nagy sebességgel repülő pilóták és a tesztpilóták öltözékéhez hasonlóan volt beburkolva."

A dokumentum szerint három ember, egy rendőr, egy országúti járőr és egy katonai őr egybehangzóan állította, hogy láttak egy ezüst színű objektumot, amely magasan közeledett a Sardina Canyon hegyei felett, majd hirtelen hatalmas tűzgömbbé alakulva felrobbant. Több helyi lakos is egy tárgy lezuhanását követő két robbanásról számolt be.

A feljegyzés titkosítását már az 1970-es években feloldották, de csak 2011 áprilisában tették hozzáférhetővé a neten. Azóta nézettségi rekordot döntött: ez vált az FBI legnézettebb dokumentumává, több mint kétmillióan voltak kíváncsiak az eredeti anyagra.

FBI
A Hottel-feljegyzés részlete

Noha nyilvánosságra hozatala után a dokumentumot több publikáció is az idegenek létezése "bizonyítékának" kiáltotta ki, sőt 2011-ben a Daily Mail egyenesen összekapcsolta az FBI-jelentést az 1947-es roswelli ufókatasztrófával, az FBI most (is) visszautasítja ezeket a spekulációkat. "A Hottel-féle feljegyzés nem bizonyítja az ufók létezését. Ez csupán egy másod- vagy harmadkézből származó állítás, amelyet az iroda sosem vizsgált ki" - olvasható az FBI oldalán egy nemrég megjelent blogbejegyzésben. "Arra sincs semmi ok, hogy feltételezzék a két esemény (a roswelli és az 1950-es) közötti kapcsolatot."

A blogbejegyzésben az is olvasható, hogy az FBI nem tekinti feladatának az ufóészlelések kivizsgálását. Noha a roswelli esemény után néhány évvel Hoover igazgató valóban utasította az ügynökeit, hogy ellenőrizzenek minden ufóészlelést, de ez a gyakorlat 1950 júliusában véget ért, és már a Hottel-feljegyzés valóságtartalmát sem tartották kivizsgálásra érdemesnek.

Bár nem hiszik, hogy a Hottel-feljegyzés alátámasztaná bármilyen idegen létforma földi előfordulását, az iroda elismeri, hogy az észlelések mibenléte azóta sem tisztázott. Ez az állítás pedig táptalajt nyújt az ufóhívők találgatásainak.