Nincs több zsidónegyed

Vágólapra másolva!
A lázadás hetvenedik évfordulója alkalmából Lengyelországban közzétették a varsói gettófelkelés leveréséről szóló náci katonai jelentést, benne 31 dokumentummal és 53 fotóval. "Nincs több zsidónegyed" - olvasható Jürgen Stroop tábornok által jegyzett eredeti beszámolóban.
Vágólapra másolva!

A jelentés bemutatja, hogy miként semmisítették meg a németek 1943 áprilisában és májusában a gettót - mondta Rafal Leskiewicz, a lengyel Nemzeti Emlékezet Intézet (IPN) munkatársa, hozzátéve, hogy a Varsóban nincs több zsidónegyed című dokumentum megvilágítja a megsemmisítés teljes folyamatát és a nácik által elkövetett háborús bűnöket.

Egy SS-katona zsidó munkásokat szemrevételez Forrás: AFP

Az összefoglaló 1943 májusi keltezésű, és Heinrich Himmler SS-parancsnoknak címezték. A gyűjtemény összesen 31 különálló jelentést, valamint 53 fotót foglal magában, ezek április 20. és május 16. között készültek. A felkelés április 19-én tört ki, május 16-ra verték le, az életben maradt zsidókat a nácik a treblinkai koncentrációs táborba hurcolták. A fényképek a német csapatok előrenyomulását ábrázolják, de megtalálható közöttük az a híres felvétel is, amelyen egy fiú látható magasba tartott kezekkel, és amely világszerte a varsói gettóba szorult zsidók szenvedéseinek jelképévé vált.

Zsidókat kérdez ki egy német tiszt Forrás: AFP

A szerdán bemutatott jelentésből még egy példány létezik, a másik Adolf Hitlernek készült és az Egyesült Államokban őrzik. Az amerikai csapatok által a háború után megtalált jelentést bizonyítékként használták fel a nürnbergi perekben.

Éhen halt embereket szállítanak egy kocsin Forrás: AFP

Jürgen Stroopot, a varsói gettóért felelős parancsnokot 1945-ben az amerikaiak elfogták, majd átadták a lengyel hatóságoknak. 1951-ben halálra ítélték, egy évvel később az általa elrendelt szörnyűségek helyszínén felakasztották.