Arany és jáde a kínai császár sírjában

Vágólapra másolva!
Egy ezerötszáz évvel ezelőtt hatalmon lévő kínai császár feltételezett sírját fedezték fel a régészek az ország keleti részén fekvő Csiangszu tartományban. Kegyetlen uralkodó volt, valószínűleg a főemberei gyilkolhatták meg.
Vágólapra másolva!

A Jangcsu városban feltárt húsz négyzetméteres sírhely a feltételezések szerint Szuj Jang-tinek, a rövid életű Szuj-dinasztia (581-618) második és egyben utolsó császárának végső nyughelye. A helyszínen talált sírkő és rajta a halál időpontját jelölő felirat alapján valószínűleg az ő sírját találták meg. "Továbbra sem vagyunk azonban teljesen biztosak abban, hogy ez a császár végső nyughelye, mivel a történelmi feljegyzések szerint a sírját többször is áthelyezték" - mondta Su Csia-ping, a jangcsui régészeti intézet munkatársa.

A sírhelyet tavaly fedezték fel egy építkezési területen, közvetlenül egy másik sír mellett, amelyről a régészek azt gondolják, hogy a császárné végső nyughelye lehet. A sírban talált tárgyak között van egy arany és jáde díszítésű öv és egy hurok formájú rézkarperec is. Szuj Jang-ti kegyetlen és élvhajhász zsarnokként vonult be a történelembe.

Nevéhez hatalmas vállalkozások fűződnek: ő fejezte be a Nagy-csatorna építését, amelyet később kibővítettek, hogy összekösse Hangcsout és Pekinget, elnyerve a világ legnagyobb mesterséges vízi útjának címét. Az uralkodó emellett számtalan palotát és hajót építtetett több millió munkással. A császárt végül a saját főemberei gyilkolták meg 618-ban, ami magyarázatot adhat az extravaganciájáról hírhedt uralkodó sírjának viszonylag kis méretére - mondták a szakemberek.