Sci-fibe illők a kisbolygóbefogás részletei

Vágólapra másolva!
Barack Obama amerikai elnök nyilvánosságra hozta a 2014-es javasolt szövetségi költségvetést, amelyben 17,7 milliárd dollárt irányoztak elő a NASA számára. Ennek részeként 105 millió dollárt költenének egy olyan küldetésre (ahogyan az pár napja kiszivárgott), amelynek keretében egy automata űrszonda befogna egy földközeli kisbolygót, és Hold körüli pályára juttatná - írta szerdán késő este a Space.com. A NASA egészen fantasztikus animációt közölt a küldetés tervezett lépéseiről.
Vágólapra másolva!

A viszonylag kis méretű (néhány méteres átmérőjű), körülbelül 500 tonnás testet egy automata űrszonda közelítené meg, amely eközben kinyitná a kisbolygó befogására alkalmas szerkezetét. A "becsomagolt" kisbolygót aztán a szonda stabil Hold körüli pályára juttatná, ahol - a tervek szerint a 2020-as évek elején - űrhajósok látogatnák meg, az új Orion űrhajóval. Az égitestből egy űrséta során mintát is vennének, amelyet aztán a Földre hoznának.

A küldetés célja a kisbolygók alaposabb tanulmányozása, az eredményeket egyrészt jövőbeli bányászatukban, másrészt az ellenük való védekezésben hasznosíthatják a NASA szerint.