Rossz érzés így látni a Földet az űrből

PanSTARRS, Föld, STEREO-B
Vágólapra másolva!
Szokatlan perspektívából láthatjuk bolygónkat az alábbi felvételen: a képet készítő űreszköz és a Föld között éppen egy üstökös húz el.
Vágólapra másolva!

A képet 2013. március 13-án készítette a Nap-Föld kapcsolatokat vizsgáló STEREO-B űrszonda. A látómezőt a tavaszi üstökös, a PANSTARRS uralja, bonyolult szerkezetű csóvája jól látható a felvétel közepén. Balra a Napból kidobódott plazmafelhő, egy úgynevezett koronakitörés fénylő anyaga látható. A Naptól ekkor 0,3 csillagászati egységre (CSE) volt az üstökös (egy CSE az átlagos Nap-Föld távolsággal, azaz 150 millió kilométerrel egyenlő).

Forrás: NASA

Amitől a kép igazán érdekes: a jobbra látható legfényesebb pont saját bolygónk, a Föld. A PANSTARRS ekkor 1,1 CSE-re volt tőlünk. Bár ez óriási távolság a földsúroló égitestek távolságához képest, a kép alapján rossz érzés belegondolni abba, hogy mi lenne, ha egy ilyen test eltalálná bolygónkat. Ami ebben a távolságban csak egy szép látvány volt a szerencsésebb észlelők számára, az a Földdel ütközve globális fajkihalást váltana ki, és valószínűleg eltörölné a civilizációt.

Forrás: Ladányi Tamás - www.astrophoto.hu
Ladányi Tamás felvétele a PANSTARRS üstökösről. A kép a veszprémfajszi kálváriánál készült (forrás: www.astrophoto.hu). A kép nagyobb méretben itt látható

A PANSTARRS megfigyelésére eddig sajnos kevés jó alkalom kínálkozott, és egyre halványodik. A novemberben érkező szuperüstökös, az ISON egyelőre elmarad a várttól. Felmerült, hogy hatalmas becsapódás lehet a Marson 2014-ben.