Búvárok kutatnak a kihaltnak vélt ősi hal után

Vágólapra másolva!
Francia és dél-afrikai búvárok és tudósok csoportja kutat a következő hetekben a Dél-afrikai Köztársaság partjainál a kihaltnak vélt bojtosúszójú hal után.
Vágólapra másolva!

A bojtosúszójú hal helyi elnevezéséről Gombessa nevet kapó expedíció a tervek szerint április 5. és május 15. között kutatja majd az óceán mélyét - tudatta közleményében a párizsi Természettudományi Múzeum.

Az expedícióban Laurent Ballesta francia búvár és természettudós vezetésével mélytengeri búvárok, a Dél-afrikai Vízi Biológiai Sokféleség Intézet (SAIAB), a párizsi Természettudományi Múzeum, valamint a francia Nemzeti Tudományos Kutatóközpont (CNRS) hat tudósa vesz részt.

A bojtosúszójú nevű, mély vizekben élő, kétméteres, békés természetű őshalat 1938-ban fedezték fel ismét Dél-Afrika partjainál, holott azt hitték, hogy 70 millió évvel ezelőtt kihalt. A párizsi Természettudományi Múzeum szerint ez volt a 20. század legnagyobb zoológiai felfedezése.

A bojtosúszójú hal magán viseli a halaktól az első négylábú szárazföldi gerincesekig történő átmenet nyomait, négy úszóján végtagkezdemények vannak és léghólyagja van, amely kezdetleges tüdőnek felelhet meg. A múzeum szerint "a vízből 370 millió éve történt kilépés élő, nem remélt tanúja".

Gyakorlatilag semmit sem tudunk a több mint 100 méteres mélységben élő, igen ritka állatról, eddig ugyanis csak nagyon kevesen figyelték meg közvetlenül.

Az "élő legenda" felderítéséhez Laurent Ballestának és búvárainak naponta le kell merülniük az indiai-óceáni Sodwana-öbölben 120 méter mélyen fekvő Jesser-kanyon barlangjaiba. Mihelyt sikerül megtalálni a halatl, a francia Természettudományi Múzeum és a CNRS kutatócsoportja közreműködésével, Gael Clément őslénykutató, valamint Kerry Sink és Angus Paterson irányításával összeállítják a tudományos jegyzőkönyvet.

Az expedíciót a www.coelacanthe-projet-gombessa.com honlapon lehet majd figyelemmel kísérni.