Haldokló társukat próbálták menteni a delfinek

fokföldi delfin, Delphinus capensis Dél-Afrika partjainál
Vágólapra másolva!
Első alkalommal figyelték meg, hogy delfinek segíteni próbáltak haldokló társukon. Az állatok tutajt képeztek, úgy igyekeztek a víz felszínén tartani a beteg delfint.
Vágólapra másolva!

Dél-koreai kutatók a Japán-tengeren élő fokföldi delfineket (Delphinus capensis) tanulmányozták, amikor felfigyeltek a különös jelenségre. A szakemberek egy körülbelül 400 egyedből álló, táplálkozó csapatot követtek hajójukkal, amikor észrevettek egy elkülönülő csoportot.

A kutatók leírása szerint az egyik delfin furán tekergőzött, a melluszonyai bénának tűntek, és a hasát fordította felfelé, amin piros foltok voltak. Társai oldalról és alulról böködve próbálták egyensúlyban tartani. Ezt követően öten szorosan egymás mellé úsztak, és tutajt képeztek, így segítették a sérült delfint. Az egyik tutajt alkotó állat még a hátára is fordult, hogy könnyebben tudja tartani a társát, míg egy másik a csőrével próbálta felemelni a haldokó állat fejét.

Forrás: AFP/Cordier Sylvain
Fokföldi delfinek Dél-Afrika partjainál (a kép illusztráció) AFP/Cordier Sylvain

A beszámoló szerint pár perccel később a delfin már nem lélegzett. Néhányan még akkor is hozzádörgölőztek, és buborékokat eregettek rá, amikor már beállt a hullamerevség.

A dél-koreai Cetacean Research Institute kutatói a Marine Mammal Science folyóiratban közölték megfigyeléseiket. Delfineknél korábban csak a palackorrú delfineknél (Tursiops truncatus), halott borjak esetében figyelték meg, hogy a nőstények a felszínre emelték utódjukat, némelyek pedig harapdálással próbálták őket életre kelteni.

Ajánlat:

Búvártól kért segítséget a bajba jutott delfin