Először fényképeznének le egy fekete lyukat

Vágólapra másolva!
Az egész Földet egyetlen hatalmas rádiótávcsőnek használná egy nemzetközi csillagászcsoport, hogy megpillanthassák egy fekete lyuk körvonalait.
Vágólapra másolva!

A fekete lyukak természetükből fakadóan nem láthatók, mivel annyira erős a gravitációjuk, hogy az elektromágneses sugárzást, így a fényt sem engedik ki. Közvetett hatásaikat azonban régóta ismerik a csillagászok: hatalmas tömegvonzásuk révén "beszippantják" a körülöttük lévő port, gázt, csillagokat, majd részben elnyelik őket.

Saját galaxisunk, a Tejútrendszer centrumában is ez a helyzet: a központi fekete lyuk folyamatosan begyűjti a környező anyagot. A Földtől 26 ezer fényévnyire lévő, kb. 3 millió naptömegű objektumról már többször beszámoltunk rovatunkban, legutóbb példátlan részletességű felvételeket közölve az objektum tágabb környezetéről.

Egy nemzetközi csillagászcsoport most azt tervezi, hogy megfigyeli a Tejútrendszer központi fekete lyukának határait, az úgynevezett eseményhorizontot. Ez az a felület, amelyen belülről már nem jöhet ki információ, amelyen belül már nem tudjuk, milyen események zajlanak.

Forrás: Wikipedia Commons
Szimuláció a Nagy Magellán-felhőben lévő fekete lyukról

A példátlan művelethez egy 50 teleszkópból álló rádiótávcső-hálózatot használnak. Az Eseményhorizont Teleszkóp (Event Horizon Telescope) távcsövei több kontinensen oszlanak el, és együttműködésük miatt gyakorlatilag egy Föld nagyságú távcső jön létre. A rádiócsillagászatban ugyanis gyakori megoldás, hogy egyesítik két önálló távcső adatait, amelyek így erősítik egymást (interferencia). Ezzel a módszerrel nagyon részletes felvételeket lehet készíteni - minél távolabb vannak egymástól az együttműködő távcsövek, annál részletesebbeket.

Szükség is lesz a nagy felbontásra: a feladat ahhoz hasonló, mintha a Holdon egy narancsot akarnánk megfigyelni. A csillagászok abban bíznak, hogy a fekete lyuk felé zuhanó és az eseményhorizonton átmenetileg feltorlódó anyag sugárzását fogják észlelni, ami kirajzolhatja a fekete lyuk körvonalait. Einstein szerint - aki bevezette a fekete lyukak fogalmát - ennek kör alakúnak kell lennie.