Vágólapra másolva!
A Harvard Egyetem orvosi karának professzora, George Church szerint lehetséges lenne egy Neander-völgyi bébi klónozása, feltéve, hogy találna olyan nőt, aki hajlandó lenne kihordani a terhességet.
Vágólapra másolva!

A tudós ősi DNS-ből klónozná a gyermeket, ami a legtöbb országban tilos. George Church, a Harvard School of Medicine genetikai professzora szerint azonban az eljárás megvalósítható, és egyáltalán nem brutális vagy primitív. A Neander-völgyiek szerinte "intelligens lények" voltak.

A Neander-völgyiek 26-33 ezer éve haltak ki. Génjeik azonban részben fennmaradtak: a mai nem-afrikai emberek genetikai állományának 1-4 százaléka Neander-völgyi, azaz a legtöbb kutató szerint a mai ember keveredett a Neander-völgyiekkel.

Forrás: AFP/Jacques Beauchamp
Cro-magnoni ember (Homo sapines) és egy Neander-völgyi

A professzor a német Spiegel magazinnak így nyilatkozott: "Sikerült elég DNS-t kivonnom a fosszilis csontokból ahhoz, hogy rekonstruáljak egy olyan emberi fajt, amely nagyjából kihaltnak tekinthető. Most egy vállalkozó szellemű nőre lenne szükségem." A professzor azt állítja, hogy be tudná juttatni a Neander-völgyiek genomjának egy részét az emberi sejtekbe, és egy magzatot tudna létrehozni. Ezt az embriót aztán egy nőbe ültetné bele.

Church részt vett az úgynevezett Human Genome Project elindításában, amely feltérképezte az emberi DNS-t, és tekintélyes szakértőnek számít a tudományterületen. Mostani nyilatkozata azért meglepő, mert a genetikusok többsége az ember klónozását elfogadhatatlannak tartja. Church szerint azonban mindenféle emlős klónozására képesek, ezért nagyon valószínű, hogy az ember klónozását is meg tudnák valósítani. Szerinte mindez azért is jó lenne, mert ha valamilyen járvány pusztítana, akkor a biológiai diverzitás növelése fontos cél lehetne. Az alacsony diverzitás ugyanis - véli Church - rossz a társadalomnak.

A professzor hozzátette: a Neander-völgyiek talán másképp gondolkodtak, mint a mai emberek, nagyobb volt például a koponyájuk, tehát akár intelligensebbek is lehettek nálunk.