Elképesztő távolságból talált haza egy macska

Vágólapra másolva!
Az amerikai házimacskát nyaralás alatt vesztették el, de alig két hónappal később megjelent gazdái lakhelyének közelében.
Vágólapra másolva!

Több mint 300 kilométert tett meg, és átszelte Floridát az a négyéves házimacska, amelyet november elején vesztettek el gazdái a nyaralásuk alatt. A Holly névre hallgató macska Daytona Beachen szökött ki egy lakókocsiból, és szilveszterkor bukkant fel West Palm Beachen, körülbelül 1,5 kilométerre gazdái otthonától.

A macska nagyon rossz állapotban került elő, ezért megtalálói állatorvoshoz vitték, ahol kiderült, hogy chip van benne, így jutottak el a tulajdonosához. A hatkilós macska 3 kilogrammra fogyott, talppárnái pedig véreztek. A mellső lábain a karmai nagyon élesek voltak, míg a hátsókon tövig koptak, ami a hosszú gyaloglás miatt alakulhatott ki. Ezek alapján az állatorvos szerint nem valószínű, hogy Holly egy jármű potyautasaként tette meg a távolságot.

A macskák tájékozódását csak kevesen tanulmányozták (szemben például a galambok, teknősök és rovarok tájékozódásával), így a kutatók nem tudják, hogyan találhatott haza az egyébként lakásban élő állat. Ismerős terepen a macskák jól elnavigálnak, látásból és szagról megismernek helyeket, és könnyen lerövidítik az utat, mondta a New York Timesnak John Bradshaw, a Bristoli Egyetem kutatója. A szakember szerint az ehhez hasonló hihetetlen hazatéréseknél általában nem az elveszett macska talál haza, hanem egy hozzá nagyon hasonlító kóbor állatot gondolnak kedvencüknek a tulajdonosok. Hollynál azonban a mikrochip miatt ez kizárt.

Hasonló esetre, amikor valóban az elveszett macska tért haza, csak néhány korábbi példa van. 1978-ban Ausztráliában egy Howie nevű állat 1600 kilométert tett meg elvesztési helyétől a lakhelyéig. 1989-ben Oroszországban egy Murka nevű macska 500 kilométert utazott gazdája szüleinek lakhelyétől moszkvai otthonáig. Egy Ninja nevű amerikai állat pedig 1997-ben gazdái költözése után egy év alatt 1300 kilométert tett meg Utah államból Washington államba, a régi otthonához.