Indul a pitonvadászat Floridában

Vágólapra másolva!
Elszaporodtak a burmai pitonok Floridában, ezért egy hónapos vadászversenyt hirdettek az Everglades nemzeti parkban. A fődíj 1500 dollár, eddig több mint 500-an neveztek a versenyre.
Vágólapra másolva!

Egy hónapig tartó kígyóvadászverseny kezdődik szombaton Floridában: az győz, aki a legtöbb burmai óriáskígyóval végez, de a mennyiségi mellett van hosszúsági kategória is. A burmai piton Ázsiában őshonos, Floridában nincs igazán természetes ellensége, és elszaporodása veszélyezteti az ökoszisztémát, különösen az Everglades nemzeti parkban, amely a viadal "harctere". A verseny szervezőjének - a floridai Hal- és Vadvédelmi Bizottságnak - fő célja felhívni a figyelmet erre a veszélyre, de az is, hogy kipróbálják, van-e értelme egy ilyen hadjáratoknak, ritkul-e érdemben az állomány az "inváziós" állatfajtából.

A versenyre benevezhet bárki, tehát nem csupán vadász. A kígyóvadászok a neten keresztül kígyótani távoktatásban részesülnek, nevezetesen fotók révén megismerhetik, hogyan néz ki a burmai óriáskígyó, és hogyan festenek a floridai Everglades mocsárban élő védett kígyók. A burmai hívatlan vendég mindazonáltal kifejlett korában kirí a "bennszülött" kígyók sorából mérete révén. Tavaly az elejtett burmai pitonok között akadt 5 méter 40 centi hosszú, 75 kilós példány.

Aggódnak az amatőr vadászokért

A vadászverseny szabályai szerint a versengőknek a kígyó fellelési helyén kell végezniük az állattal, és "emberségesen", azaz minél gyorsabban, hogy ne szenvedjen. Elsősorban a főbelövést javasolják a szervezők, de a versenyzők fegyvertára meglehetősen tarka: a bozótvágó késtől a golfütőn át a pisztolyig szinte minden van arzenáljukban. Nem csoda, mivel igen népes a kígyókalandra vágyók tábora, már eddig félezren neveztek be, de egyre többen érkeznek, a mezőny több mint 30 amerikai állam versenyzőiből áll össze. Aki a legtöbb burmai pitonnal végez, annak 1500 dollár üti a markát, aki pedig a leghosszabbat ejti el, az ezer dollárt kap.

Hivatásos kígyóvadászok úgy vélik, hogy a nagy harci lelkesedés hamar alábbhagy, és a mezőny zöme jóval idő előtt hazatér. Sokan egy burmai kígyóval sem fognak találkozni, moszkitóból viszont rengeteggel, amelyeket állandóan csapkodhat magán, miközben dagasztja a sarat a párás hőségben. A National Geographic tévécsatorna szakértője, Shawn Heflick biológus szerint a mocsárvilág az alligátorokkal, krokodilokkal és mérges kígyókkal nagyobb veszélyt jelent az amatőr vadászokra, mint azok a pitonokra.