Így ment el a Föld mellett az Apophis

Vágólapra másolva!
A csillagok között száguldó pont egy 300 méteres test, amely január 9-én elhaladt a Föld mellett.
Vágólapra másolva!

Mint arról szerdán részletesen beszámoltunk, január 9-én volt földközelben az Apophis nevű kisbolygó, amelynek becsapódása 2036-ban még nem teljesen kizárható. A körülbelül 300 méteres test több magyarországnyi terület pusztulását okozhatná. Az alábbi felvétel szerdán készült:

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=KIWaTcIRUoR1HyaL

A csillagok között száguldó pont az Apophis kisbolygó (forrás: Slooh Space Camera)

Az alábbi animáción az Apophis és a Naprendszer belső bolygóinak keringése látható a Nap körül, 2012 tavaszától 2013 tavaszáig (előre kiszámítva):

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=iB7T9PCv0Rb2wYc6

A legkisebb földtávolság most több mint 14 millió kilométer volt, 2029-ben azonban csak kb. 30 ezer kilométer lesz. Ekkor módosulhat úgy a pálya, hogy 2036-ban becsapódik az égitest a Földbe, bár erre igen kevés az esély (forrás: NASA, JPL)

Forrás: ESAMint arról szerdai cikkünkben részletesen olvashattak, a kisbolygó földközelsége alatt radarmérések készültek, amelyek alapján pontosítani lehet majd az égitest pályáját, és talán azt is meg lehet majd mondani, becsapódik-e a Földbe 2036-ban. A számításokról még nem közöltek adatokat.

Az Apophis méretét a legújabb számítások alapján a korábbinál 20%-kal nagyobbra teszik: 270 helyett most 325 métert mondanak. Tömege emiatt kb. 75%-kal lehet nagyobb, mint eddig gondolták. A képen az eddigi mérések alapján készült fantáziarajz látható az égitestről, amelyet az Európai Űrügynökség (ESA) adott ki.

Az új méretbecslés egyébként az ESA Herschel-űrtávcsövének új megfigyelései alapján született meg. A mostani közelítés során a Herschel képeket készített az égitestről (lásd lent). Az új adatok alapján az Apophis albedója (fényvisszaverő képessége) 23%, azaz a Napból érkező sugárzás 23%-a visszaverődik a felszínéről, a többit elnyeli. Egy ilyen kis test albedója, illetve hőmérsékletváltozásai befolyásolhatják az égitest pályáját.

Forrás: ESA
Az Apophis a Herschel-űrtávcső különböző színszűrőkkel készített felvételein (forrás: ESA)