Elárverezik a kétszáz éve betiltott szexkönyvet

Vágólapra másolva!
Egy 18. századi szex-kézikönyvet árvereznek el hamarosan egy skóciai aukción - kétszáz évvel azután, hogy a kötetet betiltották a Brit-szigeteken.
Vágólapra másolva!

Az "Arisztotelész Teljes Mesterműve" címen ismert kiadványnak persze nem sok köze van az ókori görög filozófiához - írja a munkáról a Discovery News. A régi könyvekkel foglalkozó szakértő, a Lyon and Turnbull aukciós cégnek dolgozó Cathy Marsden szerint a kötetnek nem sok köze van Arisztotelészhez sem. "Először valójában 1684-ben jelentették meg ezt a szexről és a terhességről szóló korai kézikönyvet" - közölte egy nyilatkozatban Marsden.

A kötet szerzője több forrásból is dolgozhatott a szakértők szerint. Így felhasználhatta Nicholas Culpepper munkáit, aki egy angol növénygyűjtő, orvos és asztrológus volt. Szintén merített az 1684-es kiadvány szerzője a német püspök és tudós, Albertus Magnus tudásából. De korabeli mendemondák, pletykák, hiedelmek szintén szerepelnek benne.

A kézikönyv mindenesetre rendkívül népszerű lett a Brit-szigeteken. Még betiltása sem ártott neki: a feketepiacon valóságos bestsellerré vált, jóllehet "nagyon ízléstelennek" tartották a maga korában.

Marsden szerint a kötet népszerűségét mi sem bizonyítja jobban, mint hogy egyetlen más orvosi szöveget sem nyomtattak ki ennyiszer utókiadásokban a 18. században. A kötet szerzője amúgy ismeretlen, és az 1960-as évekig (elvileg) tilos volt olvasni - ekkor oldották fel a rá vonatkozó tilalmat.

A kötet a nők és a férfiak anatómiai leírását tartalmazza, és tanácsokat ad a szexuális együttlétekhez. A könyv szerint, ha a nők szexuális vágyat "tapasztalnak", az segíti a teherbeesésüket. A munka felhasználja a korabeli "városi legendákat" is, miszerint a házasságon kívüli szex kockázatokkal jár, minthogy (nyilvánvalóan negatív) "hatással lehet a gyermek születésére is". A könyv elrettentésül szőrös-hajas gyerekeket mutat be. A most árverésre váró példány az 1760-as években keletkezett a szakértők szerint. Az aukcióra január 16-án kerül sor.