Elhunyt a rendszertan megújítója

Vágólapra másolva!
84 éves korában meghalt Carl Woese, mikrobiológus, aki felbolygatta az élővilág felosztásának korábbi rendszerét, és egy új nagy csoportot különített el.
Vágólapra másolva!

Az élőlényeket sokáig öt országba (prokarióta - sejtmag nélküli - egysejtűek, eukarióta - sejtmagvas - egysejtűek, gombák, növények és állatok) sorolták. Az öt ország elméletét az elmúlt években az új genetikai-genomikai fölfedezések hatására egyre inkább felváltja az úgynevezett háromdoménes rendszer. Ezt Carl Woese és munkatársai dolgozták ki és publikálták 1977-ben. E rendszer három doménjét, vagyis az élővilág filogenetikus osztályozásának legmagasabb egységeit az archaeák (Archaea), a baktériumok (Bacteria) és az eukarióták (Eucarya vagy Eukaryota) alkotják, és ez utóbbi csoportba tartoznak a növények, állatok és a gombák.

Woese 1928. július 15-én született az Egyesült Államokban. Matematikát és fizikát tanult, majd biofizikából szerzett doktori fokozatot a Yale Egyetemen. A Rochesteri Egyetemen orvosi tanulmányokat folytatott. 1964-ben lett az Illinoisi Egyetem mikrobiológiai tanszékének munkatársa, ahol haláláig dolgozott.

Saját elmondása szerint molekuláris biológus volt, aki az evolúcióbiológia felé fordult. Evolúciós érdeklődése központjában a baktériumok és az archaeák álltak, amelyek evolúciója lefedi bolygónk 4,5 milliárd éves történetének legnagyobb részét. A riboszomális RNS elemzésével Woese laboratóriuma rekonstruálta mindkét csoport filogenetikai történetét, ily módon filogenetikailag érvényes rendszert tudtak kidolgozni a prokariótákra. Valójában az archaeák felfedezése is ezeknek a tanulmányoknak a következménye volt.

Forrás: [origo]
Woese háromdoménes rendszere a prokarióták kettéválasztásával jött létre (az eukariótákon belül a protistákat ma már csak gyűjtőnévként használják)

Az archaeák és a baktériumok csoportja a korábbi prokarióták kettéválasztásával jött létre. Az archaeák ("ősbaktériumok") felépítése hasonló a baktériumokéhoz, de elkülönítésüket sok jellemzőjük indokolja. Ezek közé tartozik például, hogy genetikai anyaguk átírása (transzkripció) és "lefordítása" (transzláció) sok szempontból az eukarióta szervezetekben megfigyeltekhez hasonló, valamint az archaeák lipidjeinek szerkezete eltér mind a baktériumokban, mind az eukariótákban található lipidekétől. Az archaeákra korábban szinte kizárólag extrém - például szélsőségesen forró, oxigénhiányos - környezetekben bukkantak rá (ezeket az élőlényeket nevezik extremofileknek). Az asztrobiológiai kutatások során ezekhez hasonló, "szívós" élőlényeket felfedezését várják más égitesteken, például a Marson vagy a Jupiter Europa nevű holdján. Újabban egyre több átlagos környezetben élő archaeát is felfedeznek.