Mi az apák szerepe a tinik boldogságában?

apák napja, apa fiú kapcsolat, illusztráció, Mongol apa és fia lóháton a Hustai nemzeti parkban 2013. június 5-én
Vágólapra másolva!
Az apák az általuk átélt stresszt - pontosabban a stresszre adott választ - is átörökítik. Brit szülők szerint be kellene tiltani az apákat kipécéző tévésorozatokat.
Vágólapra másolva!

Az egyesült államokbeli Notre Dame Egyetem munkatársai összefüggést találtak az apák tesztoszteronszintje és a között, hogy milyen közel alszanak a gyermekeikhez. A gyerekeik közelében alvó papák tesztoszteronszintje alacsonyabb volt, mint a távolabb alvóké. Ez a megfigyelés azért érdekes, mert egy korábbi kutatás kimutatta, hogy a magasabb tesztoszteronszintű apák kevésbé kötődnek gyermekeikhez.

Képünk illusztráció Forrás: AFP

Az apák az általuk átélt stresszt - pontosabban a stresszre adott választ - is átörökítik, állítják a Pennsylvaniai Egyetem pszichológusai. Úgy tűnik, hogy az apák által akár fiatal korban átélt stresszhelyzetek genetikai nyomot (markert) hagynak a spermájukban, ez pedig befolyásolja a gyerekek reakcióját stresszhelyzetekben. A stresszes apák gyerekei kevésbé reagálnak a stresszre. Ez első pillantásra jónak tűnhet, de valójában érzelmi rendellenességekhez vezethet a kutatók szerint.

Az izraeli Bar-Ilan Egyetem kutatói a „szerelemhormon”, azaz az oxitocin apákra gyakorolt hatását vizsgálták. Megállapították, hogy ha az apáknak kis dózisú oxitocint adnak, akkor jobban kötődnek a babáikhoz, és válaszul a gyerekek is jobb kedvűek. Az oxitocint kapott papák gyakrabban simogatták meg csecsemőiket és keresték a pillantásukat. Válaszul a babák oxitocinszintje is megnőtt.

A tinédzserek boldogtalanságáért és boldogságáért is részben az apák felelősek. A Bristoli Egyetem kutatói felfedezték, hogy azok a tinédzser lányok, akik nélkülözték apjukat életük első öt évében, sokkal gyakrabban lesznek depressziósak, mint a többiek. Azoknak a tinédzsereknek viszont, akik több időt töltenek el apjuk társaságában, nagyobb lesz az önbecsülésük, jelent meg a Penn State tanulmányában. Az egyetem kutatói azt is megállapították, minél több időt töltenek a fiatalok apjukkal egy társaságban, annál fejlettebb lesz a társas viselkedésük.

Végül az is kiderült, hogy az apákat negatív színben feltüntető vagy kigúnyoló tévésorozatok vagy írások negatívan befolyásolják a gyerekek apákról alkotott értékítéletét. Egy internetes brit szülői oldal (Netmums) szerint vissza kellene szorítani a Homer Simpsonhoz hasonló „lusta és ostoba” apatípusokat ábrázoló rajzfilmeket. A Netmums alapítója, Siobhan Freegard egyenesen odáig ment, hogy kijelentette: „Be kellene tiltani az apákat kipécéző vicceket éppúgy, ahogy a nőket, a kisebbségi vagy vallási csoportokat gúnyoló vicceket.”