Kóbor kutyákkal segítenek a rokkantakon Bukarestben

Vágólapra másolva!
Segítőkutyává képzik át a Bukarest utcáin csavargó kóbor kutyákat egy új, a héten indult projekt keretében.
Vágólapra másolva!

A Segítő kóbor kutya elnevezésű kampányt elindító Négy Mancs Alapítvány célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a kóbor kutyákban rejlő terápiás lehetőségekre, mind a rokkant, mind az idősebb emberek megsegítése tekintetében.

A projekt első lépéseként az egyik kezdeményező, Catalin Cornea, aki tapasztalt kutyakiképző, begyűjti Bukarest utcáiról és menhelyekről azokat a kóbor négylábúakat, amelyek alkalmasak lehetnek terápiás célokra. A következő lépés az első segítő kóbor kutya kiválasztása lesz. Az állat ezt követően intenzív kiképzésben vesz részt, majd segítőkutyaként egy rokkant ember mellé kerül.

"A kóbor kutyákban megvan az a természetes túlélési ösztön, amely segít nekik boldogulni az utcán, de egyúttal kiválóan alkalmassá teszi őket arra, hogy segítőként szegődjenek egy fogyatékkal élő ember mellé, akinek különleges igényei vannak a mozgással vagy más fizikai szükségletekkel összefüggésben" – mondta a szervezet közleménye, kiemelve, hogy ezek az állatok nagyon nehéz körülmények között élnek, ezért nagyon könnyen alkalmazkodnak, fogékonyak, és igazi, mély barátságot képesek kialakítani azzal, aki a gazdájukká válik.

A kóbor kutyák bevonásával végzett terápiákat megfigyelő pszichológusok szerint a kezelés ezen alternatív formája rendkívül jó eredményeket hoz, még a nagyon problémás esetekben is. Úgy fogalmaztak, hogy a különböző fogyatékkal vagy rendellenességgel (Down-szindróma, autizmus, mentális retardáció, mozgásproblémák) élő gyerekek az állatasszisztált terápia révén kapcsolatba tudtak lépni a külvilággal, társaságkedvelőbbé váltak, és nagyobb figyelmet fordítottak a külvilág eseményeire.