Vágólapra másolva!
Valami nagyon komoly dolog történhetett Michael Schumacherrel a vasárnapi baleseténél, egy brit idegsebész szerint legalábbis erre utalnak kezelésének körülményei. A jelek szerint Schumacher kómába esett, hogy még mindig ilyen állapotban van-e, azt egyelőre nem lehet biztosan tudni. Pár órányi kóma után Schumachernek minden esélye megvan a teljes felépülésre, ami azonban így is hetekig, hónapokig tarthat. Viszont minél több dolguk lesz vele az orvosoknak, annál rosszabbak az esélyei.
Vágólapra másolva!

Michael Schumacher hétszeres F1-világbajnok vasárnap síbalesetet szenvedett, és az állapotáról eddig megjelent szórványos információk szerint sokáig az életéért küzdöttek a francia orvosok (a baleset eddig tisztázott körülményeiről itt olvashat). Orvosai hétfőn délelőtt annyit mondtak róla, hogy ha nem védi sisak a balesetnél, akkor meghalt volna, de így is az életéért küzdenek. Kómában tartják, hogy túléli-e a sérülést, azt pedig még túl korai megmondani (további részletek itt).

Schumacher kezelésének jellege arra utal, hogy „valami nagyon komoly dolog történhetett”, idézte a brit Guardian Chris Chandlert, a londoni King’s College kórház idegsebészét. Chandler szerint a Schumacheréhez hasonló sérüléseknél az agy megduzzad, és az így keletkezett nyomás a koponyán belül veszélyes lehet. „Az agyduzzadást kezelni kell” – mondta az idegsebész. Chandler szerint a hírekből ugyan nem világos, hogy pontosan milyen műtétet hajtottak végre Schumacheren, de pusztán az a tény, hogy az operációt azonnal megkezdték, azt jelzi, hogy komoly baj történhetett.

A korábban a Forma-1-ben orvosként dolgozó Gary Hartstein szintén a Guardiannek azt mondta, hogy teljesen átlagosnak számít az, hogy Schumacher a baleset után közvetlenül még eszméleténél volt és beszélt. Szerinte a helyzet az után szokott súlyosbodni, hogy a koponyán belül vérömleny alakul ki, és a nyomás megnő. Hartstein szerint ez vezethet aztán kómához.

Mi az a kóma?

A kómás állapot valamilyen idegrendszeri sérülés után lép fel, amikor erős ütés éri az agyat, vagy keringési zavar áll be - írja az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet kómás állapotról szóló ismertetője. Az agyi károsodás miatt ilyenkor megszűnik az idegrendszeri kapcsolat a beteggel, pedig él, lélegzik, az emésztőrendszere működik, csak a külső környezetre nem reagál.

Magyarországon évente pár ezer kómás esetet kezelnek, ezeknek körülbelül a tizede marad fent hetekig vagy akár hónapokig. A kóma időtartama az agykárosodás mértékétől függ, minél súlyosabb a sérülése valakinek, annál nehezebben tér vissza a tudata, annál valószínűbb, hogy maradandó sérüléseket szenved, sosem regenerálódik teljesen az idegrendszere.

Mi a különbség kóma és kóma között?

Máig nem eldöntött kérdés, hogy a kómában fekvő betegek tudatában lehetnek-e azoknak a dolgoknak, amelyek körülöttük zajlanak. A kómás állapot súlyossága alapján - a legegyszerűbb felosztás szerint - kétféle állapot különböztethető meg: a "kevéssé éber tudatállapotnak" (Minimally Conscious State; MCS) nevezett állapotot az jellemzi, hogy a beteg bizonyos fokig éber, és bár képtelen beszélni vagy koordinált mozgásokat végezni, morgással vagy szemmozgással jelezheti, hogy érzékeli a körülötte zajló dolgokat.

Az "állandósult vegetatív állapotban" (Persistent Vegetative State; PVS) vagy hétköznapi szóhasználattal élve kómában fekvő beteg viszont teljességgel képtelen a külvilággal való bármiféle kommunikációra, és mindössze reflexes mozdulatokat lehet nála kiváltani.

Van-e esély a felépülésre?

Hétfőn Schumacherről azt írta a BBC, hogy még mindig kritikus állapotban van, de az nem volt egyértelmű, hogy kómában maradt-e a műtét után is. A kómából való visszatérés ugyanakkor általában nem hirtelen, hanem fokozatos folyamat. A betegeknek gyakran újra meg kell tanulniuk beszélni, járni és egyéb, az idegrendszer által vezérelt funkciókat elvégezni.

A felépülésre az esély 40 éves kor alatt a legjobb, 60 éves kor felett a legrosszabb. A stabil kómás állapot a beteg táplálásával évekig vagy akár évtizedekig is fenntartható.

Schumacher 45 éves, bár ahogy James Allen Forma-1-es szakíró mondta hétfőn a BBC-nek, "kétségkívül nehezen lehetne találni nála fittebb 45 évest". Allen hozzátette: "A harci szellem is megvan benne, az azonban biztos, hogy most kell megvívnia életének legnagyobb csatáját."