Egy ausztrál krokodilfaj a legagresszívabb

Crocodylus porosus, bordás krokodil
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint a bordás krokodil valóban rászolgált félelmetes hírnevére, mert az első helyen végzett a krokodilok agresszivitását összehasonlító listán.
Vágólapra másolva!

Az ausztráliai Charles Darwin Egyetem kutatói hét krokodilfajt hasonlítottak össze Ausztráliából, Pápua Új-Guineából, Dél-Amerikából és Délkelet-Ázsiából. A bordás krokodil (Crocodylus porosus) mellett szerepelt többek közt az ausztráliai édesvízi krokodil, a Johnson-krokodil, az amerikai alligátor és az indiai gaviál.

A Darwinban és Indiában végzett kutatások folyamán a kutatók két éven át figyelték infravörös kamerákkal a fiatal krokodilokat. Az állatokat kikelésük után csoportokba tették, és így tartották őket nagyjából egyéves korukig. Ily módon tanulmányozhatták az egymásra adott reakcióikat.

Bordás krokodil (Crocodylus porosus) Forrás: AFP/PNS

A bordás krokodil az összes vizsgált faj közül kiemelkedett harcias viselkedésével. Ez volt az egyetlen faj, amelynek képviselői farokcsapkodással és előre irányuló fejmozdulatokkal, fejcsapásokkal reagáltak társaik közeledésére.

„Egyértelműen ezek a legkomiszabb állatok, ha az agresszióról van szó” - mondta Matthew Brien, a Charles Darwin Egyetem vadbiológusa. „Hamar feldühödnek, felemelkednek amennyire tudnak, és fejükkel a többi krokodilra csapnak. Félelmetes a nagyobb bordás krokodilok látványa, különösen a hímeké párzási időszakban. Fejükkel pörölyszerű csapásokat mérve igyekeznek leszámolni az ellenfeleikkel.”

A többi krokodil sokkal szelídebben viselkedik a társaival. Az indiai gaviál kifejezetten szerethető finom, keskeny arcorrával és kellemes természetével, mondta Brien.

Brien szerint a bordás krokodilok agresszív viselkedése már a kikeléskor be van kódolva az állatokba, de egyelőre nincs egyértelmű magyarázat arra, miért ilyen hirtelen természetűek ezek az állatok. Az egyik elmélet szerint a többi krokodillal való versengés a puszta nagysággal kombinálva (a legnagyobb krokodilfaj, egyes példányai elérhetik a 7 métert) hajlamosít az agresszióra.

A bordás krokodilok veszélyessége az állami tisztviselőket is foglalkoztatja. Cairns északi partja mentén krokodilbefogók járőröznek, és két állatot már eltávolítottak a területről. A krokodilkezelési terv szerint eltávolítják a krokodilokat a helyiek és a turisták által kedvelt vidékekről, és állatkertekben vagy farmokon helyezik el őket. Egy útmutatót is kiadtak, hogy miként kerüljék el az emberek a krokodiltámadásokat. Nem szabad például a vízhez közel menni, horgászni vagy fürödni a krokodil lakta vidékeken. Ez a tengeri fürdőzésre is érvényes, mert a bordás krokodil kiúszik a sós vízbe is. A veszélyes helyeken figyelmeztető táblákat raktak ki, és arra kérik az embereket, hogy - saját érdekükben - vegyék figyelembe ezeket a tiltásokat.