A liba is lehet jó házőrző

liba, házilúd, házörzők, Libák Essenben.
Vágólapra másolva!
A házőrző állatról a legtöbb embernek a kutya jut eszébe, pedig több más olyan állat is van, amelyik alkalmas arra, hogy jelezze vagy elriassza a betörőt.
Vágólapra másolva!

Magyarországon általában kutyát tartanak a telek és ház őrzésére, pedig több olyan állat is van, amely harciasan védi a területét a betolakodóktól. Van köztük olyan, amelyik inkább csak jelezni jó, de olyan is, amelyik akár komoly sérüléseket is tud okozni. Ha esetleg valami különleges állatot tartanánk kutya helyett, akkor érdemes az önkormányzati állattartási rendeletből tájékozódni, hogy a lakhelyünkön milyen és mennyi állat tartása engedélyezett.

Házilúd

A libák rettentően agresszívan tudnak reagálni az idegenek közeledésére, hangos gágogással és sziszegéssel rontanak a betolakodónak. (A történet szerint Rómát is a ludak védték meg a betolakodóktól, ugyanis gágogásukkal jelezték az ellenség közeledtét.) Csapatban a leghatékonyabbak, különösen, ha egy gúnár és néhány tojó van együtt. Nemcsak a betörőknek, hanem a többi háziállatnak, például kutyának és macskának is nekitámadnak, ha fenyegetve érzik magukat. Noha nem szabad alábecsülni a libákat, azért igazán hatékonyan nem tudnak fellépni egy betolakodóval szemben, de jelezni, illetve elijeszteni jók lehetnek. (Ezen a videón látható, milyen harciasak tudnak lenni.)

Házilúd Forrás: AFP/Patrik Stollarz

Szamár

A szamarakat már régóta használják a nyájak mellett kóbor kutyák, farkasok, sakálok ellen, ugyanis ösztönösen támadásba lendülnek, ha egy ragadozót látnak. A tapasztalatok alapján nagyon hatékonyak is. Territoriális állatok, és jellemzően nem kedvelik az idegeneket. A szamarak elsődlegesen a hallásukra és látásukra támaszkodnak, és az illetéktelen behatolóval szemben elég határozottan lépnek fel. Hangos "iá"-zással fogadhatják, megrúghatják és meg is kergethetik.

Szamár Forrás: AFP/Mira Oberman

Láma

A szamarakhoz hasonlóan a lámát is előszeretettel alkalmazzák juhok mellett. Ezek is territoriális állatok, és jellegzetes hanggal jelzik a betolakodót, akit rúgnak és üldöznek. A hímekkel érdemes vigyázni, mert ők túlzottan agresszívak is lehetnek. Egyedüli állatként hatékonyabbak, mint csapatban, és hozzáértők szerint nem szerencsés a legnyugodtabb állatot választani, mert abból nem biztos, hogy jó házőrző lesz.

Ha mégis maradnánk a kutyánál

A betörőket ma már sokszor a kutya jelenléte sem tartja vissza, mert méreggel átitatott hússal könnyedén kiiktathatják a négylábú házőrzőt. Azt megtanítani a kutyának, hogy ezeket akkor se vegye fel, ha nincs ott a gazda, nagyon nehéz. Célszerű inkább leválasztani az előkertet, hogy ne legyen olyan egyszerű beetetni a kutyát.

Házőrző kutya keresésénél két szempont szerint választhatunk. Vannak a jelzőkutyák, amik jellemzően közepes testűek, és kitartó ugatással próbálják elriasztani a betörőt, ezzel pedig felhívják a tulajdonos és a szomszédok figyelmét. Erre a célra kiválóak a magyar terelőfajták, például a puli és a mudi, de egy keverék kutya is tökéletesen megfelelhet ennek a célnak. Ezeknek a kutyáknak a hátránya lehet, hogy a legkisebb neszre is ugatással reagálhatnak.

Forrás: AFP/Jimmy Hansen

A nagytestű területőrző kutyák (például a nagytestű pásztorkutyák, mint a kuvasz, kaukázusi juhász, moszkvai őrkutya) jellemzően csak akkor reagálnak, ha az illetéktelen behatoló már a kerítésen belül van. Akkor viszont nagyon határozottan lépnek fel a betörővel szemben, és nagy eséllyel támadni is fognak. Ha azonban a betörő előzetesen feltérképezte a terepet, és tudja, hogy van kutya, akkor valószínűleg lesz nála valamilyen önvédelmi eszköz, és nem biztos, hogy abból az összecsapásból a kutya épségben fog kikerülni.

A kutyaiskolákon folyó őrző-védő képzés során segíthetnek felkészülni az idegennel szembeni találkozásra, de itt a kutyáknak azt tanítják meg, hogy csak a menekülő emberbe haraphatnak bele. Ha viszont az illető megáll, akkor a kutyának ugatva őriznie kell. (Persze a betörők a kutya láttán ritkán szoktak megállni.)

Bizonyos esetekben arra sincs szükség, hogy a kutya ténylegesen őrizzen, mert már a jelenléte elég lehet ahhoz, hogy távol tartsa a betörőt. Erre a célra különös jó választás lehet egy fekete színű eb, mert az emberek többségéből ezek a kutyák bizalmatlanságot váltanak ki.