A Nap mellett az ISON-üstökös!

ISON üstökös
Vágólapra másolva!
Indul a végső visszaszámlálás: a nagy reményekkel várt égitest bedugta a fejét a napkutató űrszondák látómezejébe. Már csak hat napot kell kibekkelni a döntő eseményig.
Vágólapra másolva!

Az elmúlt napokban tovább fényesedett az ISON-üstökös, 4 magnitúdójával szabad szemmel is látható a hajnali égbolton. Az alábbi kép a Kanári-szigetekről készült:

A kép november 21-én hajnalban készült a Teide Obszervatóriumból. A kép középvonalában a Merkúr bolygó is látható Forrás: Spaceweather/Juan Carlos Casado

Szabad szemmel egyelőre nem ilyen éles a látvány, a képhez teleobjektívet használtak, 6 másodperces expozíciós idővel. Nálunk sajnos a párás-ködös-felhős időjárás is nehezíti a megfigyelést.

Az ISON szabad szemes megfigyelése a következő napokban egyre nehezebb lesz, mert az üstökös egyre gyorsabban közeledik a Naphoz. Az alábbi animáción látható, hogy november 20-án már bekerült a STEREO-A napkutató űrszonda kamerájának látómezejébe:

A hamisszínes felvételen a Nap közvetlen környezetét láthatjuk (a Nap a kép jobb szélén kívülre esik). A látómezőben a Merkúr és a Föld, tovább az Encke-üstökös (amely november 21-én volt napközelben, de szabad szemmel nem látható, kisebb üstökös). Az animáción balra lent úszik be az ISON. Figyeljük meg, hogy hullámzik az Encke gázcsóvája a bolygóközi mágneses tér gyors változásainak hatására Forrás: Spaceweather

A következő napokban további hasonló képek várhatók (a STEREO-B, a SOHO és az SDO szondáktól is), amelyek alapján talán jobban meg lehet tippelni, hogy túléli-e az ISON a november 28-ai napközelséget, amikor mindössze 1,2 millió kilométerre lesz a Nap felszínétől.

Ha túléli, akkor december elejétől – amikorra egy kicsit már eltávolodik a Naptól – egyre hosszabb és látványosabb csóvájában gyönyörködhetünk majd szabad szemmel is, főleg a hajnali égbolton. Ezt a hat napot azonban még ki kell bekkelni, és lehet szurkolni azért, hogy ne essen szét az ISON magja. A csillagászok most megint bizakodók: ha már eddig eljutott és ilyen sok anyagot kibocsátott, akkor nem lehet nagyon kicsi a mag, azaz nagyobb esélye van a túlélésre.