Nálunk is hozzá lehet jutni a szíriai vegyi fegyver alapanyagához

Vágólapra másolva!
A szarin előállításához szükséges vegyületet széles körben alkalmazzák, többek között a kozmetikai és gyógyszeriparban is, Szíriának pedig nem is kell elszámolnia azzal, hogy mire használja fel.
Vágólapra másolva!

Néhány nappal ezelőtt gyakorlatilag azzal vádolták meg Nagy-Britanniát, hogy a kormány engedélyével két cég éveken át szállította Szíriának az idegméregként használt szaringáz gyártásának egyik alapanyagát. A brit Mail on Sunday vasárnapi számában azt írta, a vállalatok összesen öt alkalommal kaptak exportengedélyt nátrium-fluorid szállítására, amelyet szíriai kozmetikai cégeknek adtak el, ám azok valójában vegyi fegyverek előállításával foglalkoznak.

A lap úgy tudja, nem kizárt, hogy a szíriai rezsim az ebből készült vegyi fegyvereket vetette be abban a támadásban, amelyben becslések szerint 1400-an vesztették életüket.

Vajon tényleg terheli felelősség a briteket abban, hogy szíriai kormány vegyi fegyvereket állít elő, és egyáltalán, hogyan gyártják a szarint?

"A vegyi fegyverek előállítására alkalmas anyagok kereskedelmét szigorúan korlátozzák és nyomon követik" - mondta az Origónak dr. Földi László mérnök alezredes, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem docense.

A kifejezetten mérgező harcanyagoknak számító vegyületek, illetve ezek közvetlen alapanyagai teljes tiltólistán szerepelnek. Vannak azonban úgynevezett kettős felhasználású vegyületek is, amelyeket szintén szemmel tartanak, ezek egyaránt alkalmasak ártalmatlan és mérgező anyagok előállítására is. Az ilyenek anyagok nemzetközi kereskedelme engedélyezett, amennyiben a tervezett felhasználásra "békés" célt jelölnek meg. A nátrium-fluorid pedig ezen vegyületek közé tartozik.

"A nátrium-fluoridnak olyan sok ipari felhasználása ismert, hogy nem rakták a teljes tiltólistára" - mondta Földi, aki az egyetem Vegyivédelmi Szakcsoportjának munkatársa. Nemcsak a kozmetikai iparban használják, hanem gyógyszer-, fogkrém- és üveggyártás során is. "Akár kis hazánkban is hozzá lehet jutni, ha valaki a megfelelő engedélyekkel rendelkezik" - tette hozzá. Az már egy másik kérdés, hogy nálunk a békés felhasználást nemzetközileg ellenőrizhetik, mert hazánk csatlakozott a vegyi fegyverek betiltásáról szóló nemzetközi szerződéshez, míg Szíria nem. Szíriától tehát utólag nem kérhetik számon a felhasználást.

A nátrium-fluorid exportja ezek alapján nem számít kirívónak, az iparban elsősorban fluoridforrásként használják. A szarin ((RS)-propán-2-il-metilfoszfonofluoridát) előállítása során ugyanebből a célból alkalmazzák.

A szakértő szerint elméletileg lehetséges, hogy a szarint a legegyszerűbb komponensekből állítják elő, ehhez viszont pont a nátrium-fluorid alkalmazása során keletkező hidrogén-fluorid miatt nagyon speciális eszközökre van szükség. A hidrogén-fluorid ugyanis egy maró hatású segédanyag, amely még az üveget is marja, és előállítására, tárolására a közönséges vegyipari gyakorlatban használt tartályok nem alkalmasak. A használatához ennél ellenállóbb, nikkel-króm ötvözetekből készült berendezésekre van szükség, ezek kereskedelmét azonban szintén nyomon követik.

A szíriai vegyi támadás után Barack Obama amerikai elnök úgy döntött, hogy katonai csapást kell mérni Szíriára, ám a támadáshoz a kongresszus jóváhagyását kérte. Bár az amerikai fegyveres erők készen állnak a bevetésre, a döntést egyelőre elhalasztották, adva még egy esélyt annak, hogy diplomáciai úton rendezzék a helyzetet. Obama azonban kijelentette, bármilyen megállapodásnak "igazolnia kell, hogy az Aszad-rezsim megtartja kötelezettségeit". Az elnök ezzel arra a Damaszkusz által is üdvözölt orosz kezdeményezésre utalt, amely szerint a szíriai vegyi fegyvereket nemzetközi ellenőrzés alá kell vonni, majd meg kell semmisíteni.