Meddig lehet még élet a Földön?

West Ford Project, Föld, bolygó
Vágólapra másolva!
Egy új tanulmány szerint még legalább 1,75 milliárd évig létezhet az élet a Földön, hacsak nem jön közbe egy nagy aszteroida becsapódása vagy egy nukleáris katasztrófa.
Vágólapra másolva!

Az Astrobiology magazinban megjelent cikkükben a szerzők azt fejtegetik, hogy katasztrófák nélkül is elpusztul majd az élet a Földön, pusztán csillagászati okok miatt, amikor a jelenlegi lakható zónából a "forró zónába" kerül át a Naprendszerben. A kutatók becslései szerint ez valamikor 1,75-3,25 milliárd év múlva következik be.

Forrás: NASA

A forró zónában megszűnne az általunk ismert élet alapvető feltétele, a folyékony víz (legalább időszakos) jelenléte. Az óceánok elpárolognának, a Föld kiszáradna.

A cikk szerzői, a University of East Anglia kutatói azt próbálták megbecsülni egy új modellel, hogy egy adott bolygó mennyi időt tölthet saját rendszerének lakható zónájában, azaz mennyi idő áll a biológiai evolúció rendelkezésére. Az általuk vizsgált nyolc bolygó (főleg exobolygó) esetében ez 1 és közel 55 milliárd év közé esik.

A Föld kora 4,6 milliárd év, az élet 3,5-4 milliárd éve alakult ki a Földön, a tengereket 400 millió éve hagyta el az élet, a Homo sapiens pedig körülbelül 200 ezer éves. Vagyis 1,7 milliárd év elegendőnek tűnik arra, hogy időben elköltözzünk szülőbolygónkról. A kutatók szerint a legjobb célpont bolygószomszédunk, a Mars lenne, amely számításaik szerint a Nap élete végéig a lakható zónában marad. Ez pedig még több mint 5 milliárd év.