Garantált élmény a ma éjjeli csillaghullás

hullócsillag, Perseidák, 2013, perseida
Vágólapra másolva!
Az időjárás jónak tűnik, és jönnek a Perseidák: aki türelmes, 1-2 nagy tűzgömböt biztosan láthat, főleg éjfél után.
Vágólapra másolva!

A várva várt Perseida-meteorraj aktivitása az elmúlt napokban viszonylag szerény volt, a megfigyelést az átvonuló front és a felhőzet is nehezítette. Néhány tűzgömb - a Vénusznál is fényesebb felvillanás - viszont a szó szoros értelemében véve színesítette az égi előadást; jellegzetesen zöldes és narancsos színű Perseidákat is láthattunk. Az alábbi képet Ladányi Tamás asztrofotós készítette a veszprémi Castor Csillagvizsgálóból vasárnapról hétfőre virradó éjjel. A távcsövek felett egy tipikus rajtag felfénylését láthatjuk:

Forrás: Ladányi Tamás/www.astrophoto.hu

"Ha az időjárás is kegyes lesz hozzánk, akkor hétfőről keddre virradó éjszaka akár több száz hullócsillagot is észlelhetünk városi fényektől távoli környezetben. A tavalyi maximumot Bakonybélben éltem át, amikor az éjfél utáni és a hajnali órák - hozzávetőleg egytől négyig - bővelkedtek igazán meteorokban. Az előrejelzések szerint ma is hasonló eseményekre számíthatunk" - mondta Ladányi.

Idei Perseida-meteor. A kép Városlőd és Farkasgyepű közöttt, a Szamárhegy nevű dombon készült Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

"A pénteki hidegfront előtt a derült ég ellenére se voltak jók a látási viszonyok, mivel az afrikai levegőben nem csak meleg, hanem rengeteg por is jött. A halványabb meteorokat így nem lehetett látni, szerencsére azonban minden éjjel jött pár fényes is, így akár 1-2 órás észlelés is kifizetődő volt élmény szempontjából" - mondja Landy-Gyebnár Mónika asztrofotós. "A hidegfront utáni estén, szombaton Veszprémben sajnos nagyon hamar befelhősödött, de még a felhők közt is számos fényes meteor villant át rövid idő alatt. Jellemző még a Perseidákra, hogy a fényesebb tagok nyomot hagynak az égen, ilyenből már többhöz is volt szerencsém az elmúlt időben. Néha csak 1-2 másodpercig sziporkázó a nyom, az igazán fényeseket követő nyom viszont akár 1-2 percen át is fennmaradhat."

A tapasztalatok szerint a Perseida-meteorraj viszonylag sok fényes taggal örvendezteti meg a megfigyelőt. "A meteorok gyakran csomókban hullanak, vagyis rövid idő alatt több is érkezik, majd egy ideig semmi, így mindenképp érdemes minél többet kint tartózkodni, most már az égbolt is tiszta, az élmény garantált!" - mondja Landy-Gyebnár Mónika.

A fenti kép kivágata Forrás: Landy-Gyebnár Mónika

A jelenség oka, hogy a Föld most halad át a 109P/Swift-Tuttle nevű üstökösből kihullott poranyagon. A legsűrűbb részen augusztus 12-14. között megy át bolygónk, azaz ekkor várható a legtöbb meteor. Az aktivitásnak van azonban egy felfutó és lecsengő szakasza, így augusztusban az átlagosnál több hullócsillagban lehet gyönyörködni.

A meteorok egész éjszaka észlelhetők, de éjfél után nagyobb az esélyünk, mert ekkor már magasabban van a keleti horizont felett az a pont, ahonnan a raj tagjai látszólag érkeznek, és amely a Perseus csillagképbe esik.

A várható felhőzet hétfőről keddre virradó éjszakahttp://www.origo.hu/idojaras/terkep/felhozet/index.html