Különleges köveket találtak Mexikóban

mexikói vésetek, Narigua, Mexikó
Vágólapra másolva!
A köveket a mexikói Narigua térségben hatezer évvel ezelőtt élt vadászó-gyűjtögető emberek készítették.
Vágólapra másolva!

Mexikói régészek közel ötszáz olyan követ azonosítottak az ország északi részén található Narigua térségében, amelyeken becslések szerint 6000 évvel ezelőtti vésetek láthatóak. A közel ötszáz kő több ezer, változatos formájú vésetet hordoz: sok koncentrikus köröket ábrázol, máshol szarvasnyomok, hullámos vonalak, halak vagy nap látható. A különböző típusú ábrázolások a lelőhely egyes részeihez kapcsolhatók.

Forrás: AFP/Notimex

A véseteket vélhetően a térségben 6000 évvel ezelőtt élt gyűjtögető és vadászó kőkorszaki emberek készítették. Az ásatások folyamán kőkorszaki törzsek nyomára is bukkantak a régészek: főzőedények, tűzhelyek és nyílhegyek maradványaiból következtetnek átmeneti szálláshelyükre. Hajlékuk valószínűleg valamilyen könnyen lebomló anyagból készült kunyhó lehetett, amit szükség esetén akár szállítani is lehetett.

Forrás: AFP/Notimex

A vésetek pontos célja ismeretlen, a feltételezések szerint talán valamilyen beavatási rítushoz használhatták az ábrázolásokat. Az is elképzelhető, hogy néhány kép a csillagokat ábrázolja. A leletek katalogizálását követően a régészek azt tervezik, hogy a szép látványt nyújtó, vésett kövekben gazdag lelőhelyet megnyitják a turisták előtt.