Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc
Vágólapra másolva!
Egyidős Rózsa Sándorral, de ő még csak most akadt horogra.
Vágólapra másolva!

Az eddigi vizsgálatok alapján kétszáz éves lehet az a mélytengeri hal, amelyet egy Henry Liebman nevű halász fogott ki az alaszkai Sitka partjainál - írta kedden a US Today című lap. Képek itt láthatók az állatról. Az eddigi legidősebb ismert hal körülbelül 175 éves volt.

Az álsügérekhez tartozó példány súlyban is rekordot döntött, mert 15 kilójával úgy 1 kilóval volt nehezebb a korábbi csúcstartónál.

Henry Liebman sporthorgász és különleges fogása Forrás: MTI/AP/Daily Sitka Sentinel/James Poulson

Ha tényleg 200 éve született, akkor 54 éves volt, amikor az USA megvette Oroszországtól az élőhelyét, azaz Alaszkát (1867-ben). Kétszáz éve született még például Rózsa Sándor, Eötvös József, Verdi és Wagner is.

A jelenleg ismert legidősebb állat a 405-410 éves kor elérésére is képes Arctica islandica nevű tengeri kagyló. A kagylók kormeghatározásához hasonló módszerrel lehet a halak életkorát is megbecsülni. A pikkelyeket vizsgálva "évgyűrűket" fedezhetünk fel rajtuk, ezek kialakulását a télre és a nyárra jellemző ökológiai körülmények váltakozása okozza (lásd még a Föld legidősebb állatairól készült korábbi összeállításunkat).

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről