A NASA imádságot javasolt a kisbolygó-becsapódás ellen

Vágólapra másolva!
Mit tehetne az USA, ha egy nagyobb kisbolygó száguldana New York felé? A NASA főigazgatója kedden az imádságot javasolta egy képviselőházi meghallgatáson.
Vágólapra másolva!

Charles Bolden szerint ennyi, amit az Egyesült Államok - vagy bármelyik másik ország - tehetne abban az esetben, ha egy aszteroida tartana a Föld felé. Bolden ezt az amerikai kongresszus képviselőházának tudományos bizottságában mondta kedden.

Az utóbbi száz év legnagyobb meteorrobbanása látványosan jelezte február 15-én Oroszország felett, hogy még mindig tart a Föld kialakulása. Bolygónk valójában "kozmikus céltábla", amelyre minden egyes nap hatalmas mennyiségben érkeznek a légkörbe kisebb-nagyobb kőzetszemcsék, kavicsok, kődarabok, sziklák, időnként pedig egészen nagy testek is.

Az oroszországi meteorjelenség után világszerte megélénkült a becsapódásokkal kapcsolatos eszmecsere. Az amerikai kongresszusi meghallgatást Lamar Smith texasi képviselő kezdeményezte, hogy megvizsgálják: milyen programok és mennyi pénz kellene a becsapódások elleni hatékony védekezéshez.

Az USA kongresszusa még 1998-ban utasította a NASA-t: találja meg az olyan 1 kilométernél nagyobb testeket, amelyek veszélyesen közel kerülhetnek a Földhöz. Egy ilyen, hegynyi objektum becsapódása globális fajkihalást okozna (a 65 millió éve történt, a dinoszauruszok eltűnésével fémjelzett fajkihalást egy igazi "nagyágyú", egy 6-10 kilométeres kisbolygó okozta; az óceánok átlagos mélysége nem egészen 4 kilométer). John Holdren, a Fehér Ház tudományos tanácsadója a keddi meghallgatáson azt mondta, hogy egy ekkora test becsapódása véget vetne az emberi civilizációnak.

A NASA adatai szerint körülbelül 980 ilyen test létezik, és ennek 95 százalékát már felfedezték. Ez azt is jelenti, hogy ismerik a pályájukat, és a további jó hír az, hogy a jelenlegi pályaadatok alapján egyik sem csapódik be belátható időn belül a Földbe.

Ha azonban a még nem felfedezett példányokból, vagy a jóval kevésbé ismert, néhány száz méteres darabokból - amelyek egy nagyvárost is el tudnának törölni - egy a Föld felé tartana, akkor jelenleg valóban csak az imádság maradna Bolden szerint. A tervek szerint a NASA olyan új eljárásokat fejleszt a jövőben, amelyekkel el lehet téríteni egy Föld felé tartó kisbolygót. Elemzők szerint a keddi meghallgatás jó előjelnek számít az anyagi háttér biztosításához.