Vágólapra másolva!
Nem volt könnyű a kamerák elé csalogatni az óriáskalmárt. Részletes filmfelvételeket kaptunk az expedíciótól.
Vágólapra másolva!

Turmixolt tintahalmasszával, egész tintahallal és kamerára szerelt elektromos medúzával is csalogatták a kutatók az óriáskalmárt, mire végül sikerült először természetes közegében megpillantaniuk a különleges állatot.

Az amerikai-japán együttműködésben zajlott expedícióról készült dokumentumfilmet a közelmúltban mutatták be az amerikai Discovery Channel-en. Egyelőre még nem tudni, hogy a műsor mikor jut el a hazai tévénézőkhöz, de a csatornától kaptunk néhány exkluzív részletet a filmből.

Első alkalommal az óriáskalmárt (Architeuthis sp.) a Medusa nevű kamerarendszer segítségével sikerült megpillantani a Csendes-óceán északi részén, Chichi-szigettől 15 kilométerre.

Az első találkozás a hatalmas puhatestűvel

A kutatók 2012. július 10-én végül saját szemükkel is láthatták a puhatestűt, amikor tengeralattjárójukkal leereszkedtek a mélységbe. A 6-8 méter hosszúra becsült állattal 630 méteren találkoztak össze, és egészen 900 méterig követték, ahol aztán a kalmár eltűnt.

A csalira több kisebb-nagyobb tintahal is rábukott, míg végül az óriáskalmár is megérkezett

A kutatók arra számítottak, hogy csak egy elsuhanó árnyat vagy egy tapogatót fognak látni az állatból. Ehhez képest 23 percig figyelhették, ahogy a kalmár táplálkozik

Az óriáskalmárról és az állatot leleplező kamerarendszerről bővebben korábbi cikkünkben olvashatnak.