Mindig merev az aligátor párzószerve

Vágólapra másolva!
Jelentős anatómiai különbségek vannak a mississippi aligátorok és az állatok többségének pénisze között, állapította meg egy új tanulmány. A hüllő pénisze ugyanis állandóan merev állapotban van, az állat testében elrejtve.
Vágólapra másolva!

"Nagyon érdekes, nagyon bizarr, és nagyon különbözik mindentől, amit eddig láttunk" - mondta Diane Kelly, a Massachusetts Egyetem kutatója a Live Science-nek. Kelly több aligátortetemet is felboncolt, és így fedezte fel az állatok különleges péniszét.

A mississippi aligátorok (Alligator mississippiensis) szaporodásáról mostanáig nagyon keveset tudtak. Kiderült, hogy a hím aligátor nemi szerve nem változtat alakot, és nem nő meg párzáskor. Párzás előtt az állat kitolja a kloákából, majd a párosodást követően visszahúzza. (A kloáka az emésztőrendszer, a kiválasztó és szaporító szervrendszer közös kivezetése a madaraknál, hüllőknél és néhány emlősnél.)

Anatómiai vizsgálatok során az emlősök, madarak péniszét sóoldattal szokták feltölteni, így láthatóvá válik, hogyan változik az alakjuk, méretük erekció alatt. Kelly azonban hiába fecskendezett sóoldatot a nemi szervbe, nem történt növekedés. A részletes vizsgálatok kiderítették, hogy a körülbelül 7 centiméteres, fehér színű szervet kollagén tölti ki. Az állandóan merev péniszhez speciális izmok csatlakoznak, melyek a kitolásban és a visszahúzásban vesznek részt.

A megfelelő ideg ingerlésével az elpusztult aligátor pénisze is előcsalható

A kutatónő valószínűnek tartja, hogy a közeli rokon krokodilok pénisze is hasonlóan működhet. A kutatók eredményüket az Anatomical Record című folyóiratban publikálták.