Vöröslik az Etna oldala

Vágólapra másolva!
A NASA által pénteken kiadott felvételen jól láthatók a heves kitörések és a friss láva nyomai Európa legnagyobb vulkánján.
Vágólapra másolva!

Tízhónapnyi csendes aktivitás után az elmúlt napokban "beindult" Európa legmagasabb tűzhányója, a Szicília szigetén fekvő Etna. Az 1200 négyzetkilométer területű, 3329 méter magas tűzhányó-komplexum február 19-e óta heves kitöréseket produkál, amelyek során törmelékszórás és lávaömlés is zajlik.

Az Earth Observing-1 nevű műhold felvételét pénteken közölte a NASA, a kép az első nagyobb (19-ei) kitörés után 3 órával készült. A fotó hamis színezésű, így jobban megkülönböztethetők rajta a felhők (fehérrel), a hegyet borító hó (világoskékkel), az erdők és a szántóföldek (zölddel), illetve a friss lávafolyás (pirossal). A lávafolyás felett a kitörési felhő (plume) is látható.

Forrás: Robert Simmon/NASA EO-1 - ALI
A kép eredeti forrása itt található

"A tűzhányó jelenlegi működése, a gyors egymást követő intenzív kitörések bár nem példa nélküliek, azonban ritka az Etna elmúlt évtizedekbeli működésében. A most zajló eseményekhez hasonló kitöréssorozat 2000-ben volt" - írja a Tűzhányó Blog, ahol részletesen követik az eseményeket, számos fotó kíséretében.

Forrás: Robert Simmon/NASA EO-1 - ALI
Valódi színeket mutató űrfelvétel a kitörésről